16 November 2018

Savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista

Prošloga tjedna kolega Lovre Kolega i ja smo imali priliku sudjelovati na 26. Tradicionalnom savjetovanju ekonomista u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista. Savjetovanje se održalo u Opatiji, u Grand Hotelu Adriatic od 07. 11. do 9. 11. 2018. Tema je bila Ekonomska politika Hrvatske u 2019. godini, a tijekom prvoga dana održavanja savjetovanja među istaknutim govornicima bili su predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Drugog dana održavanja savjetovanja održane su tri panel rasprave čije su teme bile gospodarske reforme, mirovinska reforma te prioriteti i reforme – pravovremenost i specifičnost okruženja. Svoja mišljenja iznijeli su brojni panelisti među kojima ekonomski stručnjaci, direktori uprava te profesori s ekonomskih fakulteta.

Treći dan održavanja savjetovanja je nazvan “Dan studenata ekonomskih fakulteta”. On je okupio brojne izvrsne studenata s ekonomskih fakulteta i sveučilišta iz cijele Hrvatske, a po prvi put i studente iz susjedne države s Ekonomskog fakulteta iz Beograda. Treći dan je započeo panelom “Budućnost… je ovdje” na kojemu su sudjelovali vodeći ljudi iz korporativnog sektora, a moderirali su ga prof. dr. sc. Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i glavna urednica HRT HR gđa. Eliana Čandrlić Glibota. Panelisti su iznijeli što poslodavci smatraju važnim prilikom izbora budućih zaposlenika te što je potrebno kako bi se istaknuli iz mase prijavljenih kandidata za posao. Potom je uslijedio panel na kojem je svoja iskustva i razmišljanja iznijelo dvadeset top studenata, među kojima smo bili i mi, kolega Lovre Kolega i ja Luka Vučak. Panel su moderirali izv. prof. dr. sc. Nataša Drvenkar s Ekonomskog fakulteta u Osijeku te novinar HRT-a Frano Ridjan. Studenti su podijelili svoja mišljenja o važnosti formalnog obrazovanja prilikom zapošljavanja. Složili su se kako je ono iznimno važno, ali kako samo završeni fakultet nije dovoljan. Istaknuli su važnost stjecanja praktičnog iskustva kroz obavljanje studentskih stručnih praksi te kako je važno s njima početi što ranije i prikupiti što više iskustva i znanja. Nadalje, bila je istaknuta važnost cjeloživotnog obrazovanja, studenti moraju biti spremni konstantno biti u toku s novim tehnologijama i trendovima u gospodarstvu i na tržištu rada te tako neprestano učiti nove vještine i nadopunjavati svoje znanje. Također, rečeno je kako su odlazak na studentske razmjene te rad u studentskim udrugama neke od prilika koje bi svaki student trebalo iskoristiti.

Savjetovanje je završilo u pozitivnom tonu. Naime, studenti su se jednoglasno složili kako uistinu budućnost treba biti ovdje. Najbolji način da se mladi zadrže u Hrvatskoj je da im se takoreći makne s puta. Mladi su svjesni kako im odmah prvi posao neće biti visoko plaćen i spremni su se izboriti za bolji život ovdje, a od države očekuju jedino da ih se ne koči raznim nepotrebnim administrativnim i brojnim zakonskim zahtjevima te da se osigura valjano funkcioniranje državnih institucija. Traže da se osigura što slobodnije i fleksibilnije tržište sa što manjim uplitanjem države na kojemu će imati priliku prikupiti nova znanja, vještine, iskustva ili pokrenuti neki vlastiti poslovni pothvat.

Kolegi Lovri i meni je iznimno drago što smo imali priliku sudjelovati na savjetovanju. Upoznali smo se s brojnim kolegama s drugih ekonomskih fakulteta te nam je drago što smo imali priliku iznijeti neka svoja iskustva i mišljenja te se zahvaljujemo ZŠEM-u na pruženoj prilici.

 

 

Lovre Steven Kolega

Luka Vučak