Povijest

Više od 20 godina izvrsnosti

Zagrebačka škola ekonomije i managementa službeno je započela s radom u rujnu 2002. godine.

Upis prve generacije bio je kulminacija dugogodišnjeg rada pojedinaca, čiji cilj je stvarati proaktivnu poslovnu zajednicu kao izvor komparativne prednosti Hrvatske u novim okvirima tržišnog natjecanja.

Među pojedincima koji su kroz najbolje prakse svjetskih poslovnih škola nesebično prenosili svoje znanje i iskustvo bio je pokojni Josip Bombelles, profesor emeritus ekonomije sa Sveučilišta John Carroll u Clevelandu. Veliki domoljub i potomak aristokratske obitelji bio je prvi i doživotni predsjednik Upravnog vijeća ZŠEM-a.

1994.

Osnivanje ZŠEM-a

Osnivanje ZŠEM-a započinje 1994. godine, kada je nakladnička kuća Mate d.o.o., jedan od osnivača, uputila prijedlog osnivanja novog visokog učilišta, odnosno prijedlog studijskog programa u području ekonomije i managementa, Nacionalnom vijeću za znanost i visoko obrazovanje. Program su oblikovali dr. sc. Đuro Njavro i dr. sc. Mate Babić. Na temelju pozivnog mišljenja Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje, Udruga za promicanje obrazovanja na području društvenih znanosti iz Zagreba inicira osnivanje ZŠEM-a. Među osnivačima ZŠEM-a, uz dr. sc. Đuru Njavru, istaknutu ulogu nose i dr.sc. Zlatko Mateša i dr. sc. Ljerka Mintas Hodak.

Đuro Njavro
1998.

Josip Bombelles

Pokojni Josip Bombelles, professor emeritus ekonomije sa Sveučilišta John Carroll u američkom Clevelandu, domoljub i potomak aristokratske obitelji prvi je i doživotni predsjednik Upravnog vijeća ZŠEM-a, nesebično mu posvetivši sve svoje znanje i energiju, brinući se da stasa u jednu od najboljih poslovnih obrazovnih institucija.

Joseph Bombelles
2002.

Prva generacija

ZŠEM upisuje prvu generaciju studenata prijediplomskog studija Ekonomije i managementa.

1
2004.

AACSB članica

ZŠEM postaje prva poslovna škola u Hrvatskoj koja je primljena u elitno društvo AACSB članica.

2
2006.

MBA program

ZŠEM upisuje prvu generaciju diplomskog MBA programa na koncentracije MBA Management, Marketing, Financije i Računovodstvo.

3
2006.

Akreditacija za nastavni i znanstveno-istraživački rad

Agencija za znanost i visoko obrazovanje akreditirala je ZŠEM za nastavni i znanstveno-istraživački rad.

13
2008.

Najbolja poslovna škola u Hrvatskoj

Eduniversal po prvi put proglašava ZŠEM najboljom poslovnom školom u Hrvatskoj. ZŠEM još uvijek ponosno nosi ovu titulu, koju potvrđuje svake godine.

8
2009.

Posjet Philipa Kotlera

Philip Kotler po prvi put je posjetio Hrvatsku kako bi sudjelovao na konferenciji u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Philip Kotler s osnivačem ZŠEM-a, dr.sc. Đurom Njavrom
2013.

AACSB akreditacija

ZŠEM stječe prestižnu AACSB akreditaciju, koja ga svrstava među 5% najprestižnijih poslovnih škola i sveučilišta u svijetu.

10
2014.

Studij Poslovne matematike i ekonomije

ZŠEM pokreće prijediplomski studij Poslovne matematike i ekonomije.

7
2017.

Treća najbolja poslovna škola u Istočnoj Europi

Eduniversal, po prvi puta proglašava ZŠEM trećom najboljom poslovnom školom u istočnoj Europi.

5
2018.

DBA program

ZŠEM sklopio partnerstvo sa Sheffield Hallam sveučilištem, jednim od najpropulzivnijh sveučilišta Velike Britanije.

9
2019.

AACSB reakreditacija

ZŠEM potvrđuje prestižnu AACSB akreditaciju u procesu reakreditacije.

6
2019.

QS Global MBA

ZŠEM-ov MBA program među TOP 200 u svijetu i TOP 60 u Europi prema prestižnom QS Global MBA rankingu.

11
2020.

Najbolji u Hrvatskoj

Prema izvješćima Stručnog povjerenstva, Zagrebačka škola ekonomije i managementa najbolje je ocijenjena institucija među privatnim i javnim visokim školama te fakultetima u području ekonomije u drugom reakreditacijskom ciklusu Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

4
2020.

AUDIT sustava osiguranja kvaliete

Zagrebačka škola ekonomije i managementa dobila je za svoj sustav osiguranja kvalitete najvišu ocjenu NAPREDNE RAZINE! Time je ZŠEM najbolje ocijenjeno visoko učilište u Republici Hrvatskoj u postupku vanjske neovisne prosudbe sustava osiguranja kvalitete.

4
2021.

Global Executive MBA program

ZŠEM je potpisao strateški ugovor s vodećim centrom za inovacije, H-FARM College s kojim surađuje na Global Executive MBA programu.

14