POSJET COCA COLE (HBC) – kolegij Poslovne komunikacije

U petak (22.11.2019), na kolegiju Poslovne komunikacije održano je pozvano predavanje  na temu Vještine važne za izgradnju karijere.  Predavanje i radionicu pisanja molbe za posao vodile su dvije stručnjakinje (HR-ovke) iz odjela za Ljudske resurse Coca Cole Hellenic Bottling Company – Barbara Lindić i Nina Profaca.

U nastavku slijedi osvrt dviju studentica 2. godine na održano predavanje i radionicu.

Barbara i Nina govorile su nam o Coca Coli općenito: o misiji i viziji kompanije te o tome što je njima važno kod samog izabira zaposlenika. Briga za zaposlenike, izvrsnost i prilagodba tržištu samo su neke od karakteristika koje Coca Colu čine uspješnom. Ono što smo saznali je da kompanija ima preko 900 zaposlenih te da traže različiti profili ljudi. Područja na kojima su zastupljeni su Hrvatska, BiH, Slovenija i Srbija. Barbara i Nina su nam pobliže objasnile kako životopis i molba za posao trebaju izgledati. Životopis treba biti različit, kreativan, sažet (idealno na jednoj stranici) i vizualno upečatljiv. Važno je da se u vrlo kratkom vremenu može doznati ono najvažnije o kandidatu. Što se tiče molbe, ona također treba biti sažeta i jasna te nikako generička! Nadalje, mora odgovoriti na pitanje „Zašto ste vi prava osoba za taj posao?“.

 Na predavanju smo također vidjeli kako zapravo u praksi izgleda jedan intervju za posao, u ovom slučaju za Coca Colu. Dva najbolja CV-a bila su izabrana za intervju, a to su bili životopisi Zdravka i Filipe. Zdravko je bio intervjuiran za poziciju prodajnog savjetnika, a Filipa za pripravnika u managementu. Dok je on kroz pitanja i odgovore rješavao razne potencijalne situacije, Filipa je imala klasični intervju te je nabrajala svoje mane i vrline, svoja najveća postignuća, svoja dobra i loša iskustva itd. Primjeri intervjua su, vjerujemo svima, jako pomogli jer smo mogli vidjeli kako izgleda pravi razgovor za posao. Ovo je bilo možda i jedno od najkorisnijih predavanja iz Poslovnih komunikacija jer smo se upoznali s nekim životnim situacijama koje sve nas uskoro čekaju. Predavačice su bile odlične i nadamo se da ćemo ih imati prilike ponovno slušati i naučiti još zanimljivih stvari!

                                                                                                                      Stella Pećar i Eva Šola

  1. godina, grupa B, ZŠEM