21 December 2017

Intervju s alumnom Naike Dombre

1.Uspješna ste alumna Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Što Vas je potaknulo da odaberete ZŠEM-ov program? Koja znanja i vještine ste stekli tokom studija koje su Vam dale prednost nad kolegama s drugih institucija na tržištu rada?

Prilikom odabira fakulteta, znala sam da želim studirati ekonomiju i managment te je izbor bio jednostavan kako radi programa samog studija, tako i zbog uvrštenosti ZŠEM-a među top poslovne škole s međunarodnim utjecajem te samih riječi hvale koje sam dobila od poznanika i prijatelja. Ono što bih svakako izdvojila je jedinstvena kvaliteta te obuhvatnost svakog kolegija, jedinstveni pristup svakom studentu pojedinačno te vrhunski predavači koji se s razlogom ubrajaju među vodeće hrvatske poslovne i ekonomske stručnjake, a uvijek su pristupačni. Također, prilikom studiranja na ZŠEM-u stekla sam međunarodno iskustvo što je od velike važnosti.

2. Što biste savjetovali našim studentima za uspješnu karijeru? Postoji li određeni aspekt studija i rada na koji bi se trebali koncentrirati ukoliko žele lako pronaći posao iz snova?

Prvenstveno, iskoristite maksimalno sve mogućnosti koje ZŠEM pruža (a ima ih bezbroj!). Na sve kolegije treba obratiti jednaku pozornost zbog čega ćete prilikom završetka studiranja imati široki spektar znanja koji će Vam uvelike pomoći prilikom pronalaska posla. Također, odabir stručne prakse je od velike važnosti jer ćete tom prilikom steći poslovno iskustvo koje će Vam olakšati pronalaženje prvog posla.

3. Jeste li lako pronašli posao po završetku studija? S kojim izazovima ste se susreli na tržištu rada?

Počela sam raditi još za vrijeme studiranja te sam u istoj tvrtci i ostala nakon diplomiranja. Na početku druge godine sam postala majka, to je bio zasigurno moj najveći izazov uz rad i studiranje.

4. Danas radite kao direktorica u internacionalnoj kompaniji koja se širi na hrvatsko tržište. Što smatrate svojim najvećih prednostima za tu poziciju?

Uf, možda da pitate ovo vlasnika tvrtke u kojoj radim. Usudila bih se reći da su, osim radnog iskustva, moje najveće prednosti ambicioznost, organiziranost, kreativnost, želja i volja za rad s ljudima te međunarodno obrazovanje kao i znanje stranih jezika.

5. S kojim izazovima se susreću strane tvrtke pri ulasku na hrvatsko tržište? Što smatrate najvećim preprekama prilagodbe domaćem tržištu – od poslovnih do kullturnih aspekata poslovanja?

Prilikom ulaska na hrvatsko tržište najveći izazov bio je pronalazak pravih kontakata – prvenstveno odvjetnika, računovodstva te nakon otvaranja tvrtke i zaposlenika. Hrvatski mentalitet kao i način rada uvelike se razlikuje od izraelskoga (odakle dolaze vlasnici). Tamo su ljudi jako marljivi, ambiciozni, normalno je raditi preko 10 sati dnevno dok je kod nas slika malo drugačija.

6. Koje novosti u načinu poslovanja donosi tvrtka ExMental? Kakva kandidate tražite za rad u ovoj kompaniji? Mislite li da bi se ZŠEM-ovi studenti i alumni dobro snašli u takvoj vrsti posla? Zašto?

ExMental d.o.o. je društvo koje posluje na međunarodnoj razini i prvenstveno pruža usluge promidžbe, posredovanja, istraživanja tržišta kao i sve druge usluge povezane s djelatnošću trgovinom koju obavljaju naši partneri.  Naše usluge također podrazumijevaju definiranje tržišta te pronalazak i stupanje u kontakt s potencijalnim klijentima za naše partnere kao i definiranje konkurenata na tržištu. Naši partneri su renomirani poslovni subjekti koji se bave trgovinom različitih vrsta proizvoda pa između ostalog i financijskih instrumenata, a sve u skladu s primjenjivim propisima i regulativama. Tražimo zaposlenike koji vole rad u prodaji te koji su uspješni u njoj, odgovorni te imaju želju za učenjem i napredovanjem. Sigurna sam kako bi se ZŠEM-ovi studenti i alumni odlično uklopili u naše mlado, dinamično, međunarodno okruženje sa znanjem koje su stekli prilikom studiranja.

7. Koja je Vaša preporuka studentima ZŠEM-a za probijanje na međunarodno tržište rada?

Moja preporuka je pokušati steći čim više znanja, vještina i prakse, neovisno o onima stečenima tijekom studiranja, s kojima ćete biti iskusniji i samim time daleko konkurentniji na tržištu rada od vaših kolega. Prihvatite objeručke prilike i izazove koji Vam se ukažu kao i neko novo iskustvo jer ćete kroz te prilike steći neka nova znanja i vještine. Znate kako se kaže: „There is no elevator to success. You have to take the stairs.”