Alumni intervju: Emilija Magdić - „Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan u životu.“

Emilija Magdić slika

Emilija, izvršna direktorica časopisa Professional, započela je svoje visoko obrazovanje na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa koja je, kako kaže, odigrala važnu ulogu u odabiru njezine karijere. Tokom narednih godina studiranja, njezine želje su se iskristalizirale te  je shvatila u  kojem smjeru  želi ići, što zahvaljuje širini obrazovanja koje joj je ZŠEM pružio. Nakon završenog stručnog studija upisuje MBA te odlazi  na studentsku razmjenu na Kyung Hee University u Južnu Koreju. Mjesec dana nakon povratka iz Južne Koreje dobiva prvi posao na kojem ostaje nešto manje od godinu dana, nakon čega prelazi u firmu Infiniti komunikacije. Upravo u toj firmi započinje njezina priča. Posao u Infiniti komunikacijama dobila je putem otvorene molbe, u trenutku kad se prijavila nije postojalo radno mjesto za nju. Vođena unutarnjim instinktom, prošla je internu edukaciju i sve odjele u periodu od godinu dana. Sjeća se kao da je bilo jučer kad su joj rekli da ne znaju što će raditi, ali da znaju da ju trebaju. Emilija je pokazala kako snaga volje i vjerovanje svom instinktu vodi ka uspjehu. U nastavku pročitajte kakvu je ulogu u njezinoj karijeri imao CEO-u Željko Jukić te sa kakvim se izazovima svakodnevno susreće kao direktorica najtiražnijeg časopisa te vrste u Hrvatskoj.

  1. Molim vas da se ukratko predstavite

Nakon završenog četverogodišnjeg studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa, kao logičan korak dalje upisujem MBA i odlazim na studentsku razmjenu na Kyung Hee University u Južnu Koreju. Mjesec dana nakon povratka dobila sam svoj prvi posao na kojem ostajem nešto manje od godinu dana, nakon čega prelazim u firmu Infiniti komunikacije. I tu zapravo počinje moja priča. Zahvaljujući CEO-u Željku Jukiću i kolegama koji su me podržavali i vjerovali u mene, godinu dana poslije preuzimam funkciju izvršne direktorice časopisa Professional gdje se nalazim i danas.

2. Kako ste započeli svoju karijeru u području medija?

Gledajući iz sadašnje perspektive, karijera u medijima je nešto što nije bilo upitno, već  samo pitanje trenutka.  Posao u Infiniti komunikacijama sam dobila putem otvorene molbe, u trenutku kad sam se prijavila nije postojalo radno mjesto za mene. Vođena unutarnjim instinktom, prošla sam internu edukaciju i sve odjele u periodu od godinu dana. Sjećam se kao da je bilo jučer kad su mi rekli „Ne znamo što ćeš raditi, ali znamo da te trebamo.“ Iako mislim da su znali, već tadJ Naime, odlika vizionara je da vidi širu sliku tamo gdje još ne postoji ni skica. A Željko Jukić je vizionar, u punom smislu te riječi.

3. Što trenutačno radite?

Časopis Professional je specijalizirani magazin za FMCG i HoReCa sektor. S nakladom od 10.000 primjeraka najtiražniji smo magazin te vrste u Hrvatskoj, a svojim izgledom i sadržajem spadamo u premium kategoriju tiskovina. Naši pretplatnici su visoki i srednji menadžment te članovi uprava, direktori i vlasnici tvrtki iz navedenog sektora na području cijele Hrvatske. Professional trenutno izlazi kao dvomjesečnik, a uskoro će postati mjesečnik. Kao izvršna direktorica vodim brigu o svakom pojedinom segmentu. Preko zapošljavanja, odabira tema i koordinacije sa uredništvom, prodajom i marketingom do kreiranja kratkoročne i dugoročne poslovne strategije.

4. Kakvu je ulogu ZŠEM imao u vašem odabiru karijere? Je li neka osoba sa ZSEM-a posebno utjecala na vas? Na koji način?

ZŠEM je svakako odigrao veliku ulogu u izboru moje karijere. Naime, rijetko koja osoba zna što želi od života kad joj je 18 godina i kad bira fakultet koji bi trebao definirati njen budući poslovni put. Ja nisam znala, ali sam unatoč tome već nakon prvog predavanja bila sigurna da sam donijela ispravnu odluku. Tokom narednih godina studiranja moje su se želje isprofilirale i znala sam u kojem smjeru idem, a to mogu zahvaliti širini obrazovanja koje ZŠEM pruža. Sve one silne mikro i makro ekonomije, financije, marketing i management stvorili su jako dobru podlogu za sve što me je čekalo u budućnosti. Studentska razmjena u Južnoj Koreji koju mi je ZŠEM omogućio bila je moja „odskočna daska“, otvorila mi je tolika vrata i mogućnosti. Iskustvo koje ću pamtiti cijeli život i bez kojeg ne bih bila osoba kakva sam danas. I teško je izdvojiti samo jednu osobu sa ZŠEM-a koja je utjecala na mene. Od Vedrane Pribičević i prvih spoticanja s tom matematikom , preko moje mentorice Mirne Koričan, pa sve do Javiera Aguaya iz međunarodnog ureda, koji me ohrabrio da upišem Kyung Hee University  riječima „Ako želiš nešto stvarno posebno, idi u Južnu Koreju.“ Da, teško je izdvojiti samo jednu osobu.  Jer svi profesori na ZŠEM-u imaju nešto zajedničko. Posvećenost. Osobi kao individui i kvaliteti. A to je nešto što nema cijenu.

5. Koji biste savjet kao Alumni  dali mlađim generacijama?Ono što uvijek naglašavam u svim svojim intervjuima i kolumnama jest„Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan u životu.“ I mislim da nema boljeg savjeta kojeg mogu dati mlađim generacijama. Jer neće uvijek biti lako. Zatrpat će vas rokovi i brzina današnjeg života, susrest ćete sa sa izazovima kojima u tom trenutku niste dorasli, shvatit ćete da uz silno obrazovanje postoji još toliko toga što morate naučiti i što su naši profesori zapravo mislili pod pojmom „cjeloživotno obrazovanje“ koje toliko naglašavaju. Ali kad radiš ono što voliš onda svi ti izazovi poprimaju jednu drugo značenje. Tjeraju te da budeš bolji, brži i snažniji jer imaš nešto za što znaš da se vrijedi boriti. Onda radno vrijeme kao takvo ne postoji i kolege postaju tvoji prijatelji.  Nadalje, iskoristite mogućnost studentske razmjene! Ponekad požalim što svaki semestar nisam provela u drugoj zemlji.  Upoznat ćete prvenstveno sebe, a onda i drugačiju kulturu, proširiti horizonte i biti bogatiji za jedno iskustvo koje će vas, ako ništa drugo, razlikovati od ostalih. Oni koji su tu mogućnost iskoristili znaju o čemu pričam. Iskoristite i sve ostale mogućnosti koje vam ZŠEM pruža. Male grupe, vrhunske predavače i individualni pristup.  I za kraj, idite na demonstrature, Vagić će i dalje biti tamo gdje je 🙂