Akademik Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH na ZŠEM-u

Na ZŠEM- u održan je još jedan u nizu Foruma “Razgovori o Europi”. U prethodim ciklusima “Razgovora u Europi” koji su počeli još 2012. godine škola je ugostila značajan broj visokih uzvanika iz društveno političke i ekonomske zajednice Hrvatske i svijeta.

U tome nizu predavanjana, uz brojne uglednike iz političkog i javnog života Republike Hrvatske na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM) održano je predavanje predsjedatelja Predsjedništva BiH, dr. Dragana Čovića, s temom “Bosna i Hercegovina danas”.

”Politička situacija u BiH u kojoj su Hrvati jedan od konstituivnih naroda  je od velike važnosti za regiju” – uvodno je istaknula doc. dr. sc. Maja Martinović, prodekanica ZŠEM-a.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, jasno je u svojem predavanju istaknuo da je jedini ispravan put za BiH euroatlantska integracija pri čemu očekuje i vjeruje u pomoć Hrvatske.

“Mi jesmo dio Europe, kada ćemo to uistinu pravno postati ovisi samo o nama. Vjerujem da ćemo napraviti iskorak uz pomoć naših prijatelja, pogotovo Hrvatske. Prije dvije godine smo predali zahtjev za članstvo. Nitko nije vjerovao, ali smo se tako organizirali u dogovoru s predstavnicima europskih institucija da do kraja 2017. Godine trebamo dobiti status kandidata. Uvjet ispunjavamo 14 mjeseci, bili smo i kod Jean-Claude Junckera i obećano je da ćemo to riješiti. Vjerujem da imamo šanse ako se uozbiljimo da ovaj dio postane dio euroatlantskih integracija – rekao je dr. Čović.

Izborni zakon u BiH, članstvo u NATO savezu i pitanje sigurnosti, položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda prema kojemu se odnosi kao prema nacionalnoj manjini, odlazak mladih – neke su od tema kojima je dr. Čović posvetio vrijeme na ovom događanju.

U ispunjenoj dvorani Antuna Bauera na kampusu ZŠEM-a, među ostalima, okupili su se izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Renata Margaretić Urlić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, rektor Sveučilišta u Zagreb, prof. dr. sc. Damir Boras, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, doc. dr. sc. Olivera Majić, predstavnici i izaslanici niza veleposlanstava, državnih institucija, agencija i suradnih ustanova.

Foto album