9 November 2022

4InnoPipe

O projektu

4InnoPipe je projekt Zagrebačke škole ekonomije i managementa ostvaren u okviru inicijative Europskog instituta za inovacije i tehnologiju koji je sastavni dio Obzora 2020, okvirnog programa EU, i to za visokoškolske institucije (EIT HEI Initiative), a pripada drugoj skupini iz EIT HEI pilotnog projekta. Naime, namjera ove inicijative je pomoći visokoškolskim obrazovnim institucijama izgraditi odnosno unaprijediti potrebne kapacitete kako bi se omogućilo visokokvalitetno podučavanje inovativnosti i poduzetništva.

4InnoPipe

Cilj samog projekta je podržati i dodatno razviti akademske inovacijske portfelje – innovation pipelines (‘4InnoPipe’) koji se sastoje od 4 dijela: ideja, invencija, inkubacija i internacionalizacija. Inovacijski portfelj projekta fokusiran je na tehnologije, koje promiču zdrave ljude i okoliš: foodtech, eko-inovacije i održive lijekove. Za realizaciju projekta bilo je potrebno povezati se i s poslovnom zajednicom te je uspostavljena suradnja s tvrtkom AGRIVI, Poduzetničkim inkubatorom PISAK, Fil Rouge Capitalom, HealthHubom i Wespa Spacesom koji će zajedničkim snagama koristeći brojne sinergijske efekte ostvariti predviđeno te ucrtati put za pozitivan nastavak projekta. Po završetku projekta ZŠEM će nastaviti s podučavanjem, promicanjem vrijednosti projekta i povezivanjem, ne samo svojih studenata, već i akademskog i neakademskog osoblja, start-upova i scale-upova.

4InnoPipe je podijeljen u dvije faze. Prva je već u tijeku i traje do kraja 2022. godine. Uspješno izvođenje zacrtanih ciljeva iz prve faze ključ je ulaska u drugu i posljednju fazu, koja traje 18 mjeseci. Cilj ZŠEM-a je raditi ono što najbolje zna – educirati, ali ujedno i kontinuirano raditi na podizanju kvalitete procesa edukacije vezane uz poduzetništvo i inovacije te sveopće svijesti o važnosti poduzetništva i inovacija ponajprije krenuvši od vlastite institucije. To znači da će i svoje akademsko i administrativno osoblje educirati u tom smjeru, ali i omogućiti isto hrvatskim start-upovima i scale-upovima. Dodatno će se raditi na proširenju partnerstva u međunarodnom kontekstu, kako ZŠEM-a i konzorcija s drugim institucijama, bilo u privatnom ili javnom vlasništvu, tako i start-upova i potencijalnih investitora. Plan je da se ovakva praksa produlji i dugo izvan okvira samog projekta jer upravo jako poduzetništvo i inovacije predstavljaju ključ uspješnog konkuriranja europskog kontinenta na globalnom tržištu.

S obzirom na globalnu geo-ekonomsku i geo-političku situaciju na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa vjeruju da će spomenuti projekt imati ne samo izravan utjecaj za unapređenje i promociju malog i srednjeg poduzetništva, a time i gospodarstva Republike Hrvatske, već i gospodarstva zemalja članica projekta te time utjecati na boljitak sveopćeg europskog gospodarstva.

ZŠEM već duže vrijeme kontinuirano sudjeluje u brojnim EU projektima, bilo u ulozi voditelja projekata ili kao partner. Ukupna vrijednost projekta 4InnoPipe je 1,2 mil. eura što je raspoređena među pet izrazito jakih partnera tijekom dvije godine. Uz ZŠEM partneri projekta su Sveučilište u Helsinkiju, koji je ujedno i voditelj projekta, Sveučilište Reutlingen iz Njemačke, Akademsko sveučilište u Kijevu te Vertical iz Finske.