23 May 2019

16+1 Youth Forum potiče mlade na suradnju s Kinom

“The power of progress is in education of young professionals who can bring change”

 

U sklopu New Europe Business Foruma u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa, a uz podršku glavnog partnera Hrvatske Elektroprivrede, 21. svibnja 2019. godine održan je prvi 16+1 Youth Forum. Inicijativa 16+1 potiče na što veću suradnju s Narodnom republikom Kinom koja pruža pregršt mogućnosti mladima. Ona broji 11 zemalja članica iz Europske Unije, te 5 zemalja  Balkana. Kina neprestano radi na pojačavanju i proširivanju suradnje sa zemljama članicama u područjma investicija, prometa, edukacije, kulture, financija i znanosti. Kao tri prioriteta za ekonomsku suradnju,definirana su 3 čimbenika: infrastruktura odnosno njezino obnavljanje, te ulaganje u visoku, ali i “zelenu” tehnologiju.

Prvi 16+1 Youth Forum održan u Zagrebu stavlja poseban naglasak na važnost mladih kao suradnika u provođenju inicijative. 

Uvodni govor održao je Dr. Mato Njavro, koji je između ostalih postignuća proveo niz istraživanja u cijeloj Aziji  kao suradnik za istraživanje u Centru za istraživanje Azije na Sveučilištu St.Gallen. Kao akademski direktor Foruma svima je zahvalio na dolasku i zaželio toplu dobrodošlicu. Dobrodošlicu je zaželio i He Yong, predsjednik Youthteam grupe i predsjednik neprofitne NGO World Youth Leaders Union organizacije.

Prva sesija bila je posvećena povezanosti Europe i Azije, te inicijativom koja se bavi pojasom i cestama. Predavači su bili Dr. Zvonimir Stopic i Dr. Long Jing. Zagrepčanin Dr. Zvonimir Stopić već je gotovo 7 godina u Kini gdje radi na Institutu za istraživanje srednje i jugoistočne Europe. Dr. Stopić kao glavni cilj istaknuo je povezivanje znanstvenih zajednica na što većoj razini. Također, radi na povećanju dolaska Hrvata u Kinu kako bi u pravim uvjetima mogli raditi, napredovati i razvijati svoje znanje. Naglašava kako je Institut uvijek otvoren za suradnje. Dr. Stopić je naveo i glavne karakteristike 16+1 programa: višeslojni multilateralizam (raznolika suradnja na regionalnoj razini), posebni tip “south to south” suradnje s “north to south” korporacijskim karakteristikama, te međuregionalna suradnja. Dr. Long Jing je  trenutna zamjenica direktora Centra za Europske studije u Shangaiu predstavila rezultate Kinesko – Hrvatske suradnje. Oni se očituju u 3 sporazumna memoranduma (turizam, znanost i sport), 2 dogovora s Huawei, memorandum o investiranju, 2 memoranduma donesena u dogovoru s Hrvatskim željeznicama i memorandum o izvozu mlijeka.

Druga sesija bila je posvećena temi prilika i mogućnosti koje se nude mladima u 16+1 inicijativi. Govornici su sve prisutne inspirirali svojim pričama o uspjehu. Dimitri Brećević (Clai Vina) je podijelio svoju priču o izradi kvalitetnih vina u Kini, zemlji u kojoj se “vina piju kao voda”, našalio se i dodao Shen Freeman, predsjednik i osnivač Delta Textile grupe. Svoje inspirativne priče o uspjehu i trenutnim mogućnostima za mlade podijelili su i  Zhang Jian, Matija Žulj i Andrej Nabergoj.

Nakon kraće pauze uslijedila je treća sesija, s glavnim govornikom Ericom X Lijem, osnivačem i direktorom Chengwei Capitala. Eric X Li je dinamično, odlučno i jednostavno izrazio svoja stajališta o obećavajućim prilikama mladih za suradnju s Kinom. Kina je kao glavno i najveće tržište na svijetu već ostvarilo suradnju s mnogim Europskim zemljama koje se ne boje ponosno zastupati svoje tradicionalne vrijednosti. Li je dodao kako smatra da je jedan od razloga njihovog globalnog uspjeha bila i ostala vjernost vlastitim idealima i ciljevima.  Također je naglasio mnoge prednosti digitalnog tržišta koje nude olakšanu suradnju putem interneta. Kina također pozdravlja proizvodnju mnogih autohtonih proizvoda iz raznih Europskih zemalja.

Nakon pauze za ručak uslijedila je posljednja, četvrta po redu sesija koja se bavila pitanjem digitalne ekonomije. Govornici ZHANG Zesheng (Ningbo-Zhoushan Port & Railway Company) i LAN Yue (Prodajna managerica u Kini (Ningbo)) pružili su uvid u tržište digitalne ekonomije koje je danas otvorenije nego ikada prije. Također su prikazali i dosadašnje rezultate suradnji i predstavili rad Ningbo i CEEC (Central and Eastern Europe Youth Innovation Centre) Centra koji također nude pregršt raznolikih prilika za suradnju mladih.

Na samom kraju konferencije moderator Dr. Mato Njavro zahvalio se svim sudionicima na dolasku i na inspirativnoj atmosferi koja je trajala do samoga kraja. Nakon konferencije sudionici su uživali u organiziranoj turi razgledavanja Zagreba i na svečanoj gala večeri u Palači Dverce.

Ovim putem još jednom želimo zahvaliti svim sudionicima i glavnom partneru HEP što su podržali još jedan uspješan New Europe Business Forum.

Napisala: Magdalena Bušić

Fotografirali: Nikolina Jurjević i Lovre Steven Kolega