dr. sc. Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Dr. sc. Zlatko Mateša završio je preddiplomski studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1974. Pravosudni ispit položio je 1978. godine i magistrirao na istom polju na Sveučilištu u Zagrebu 1990. godine. Mateša je doktorirao na Sveučilištu u Pekingu Sport 2009. godine.

Tijekom godina Mateša je zauzimao brojne istaknute funkcije u privatnom i javnom sektoru te u hrvatskoj vladi. Bio je direktor pravnih poslova, a zatim pomoćnik generalnog direktora za upravljanje organizacijama iz portfelja hrvatskog naftnog diva – INA. Od 1992. do 1993. bio je voditelj hrvatske Agencije za restrukturiranje i razvoj. Od 1993. do 1995. bio je ministar u hrvatskoj vladi, a 1995. postao je premijer Hrvatske, a tu je funkciju obnašao do 2000. Od 2000. do 2004. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Bio je član saborskih tijela: član izaslanstva Hrvatskog sabora pri NATO-u i član Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora.

Također je sudjelovao u mnogim projektima koji zahtijevaju vrhunsku razinu menadžerskih vještina, poput osnivanja hrvatske nacionalne zrakoplovne kompanije Croatia Airlinesa, gdje je također bio član uprave; INA Rent a Car, bio je član uprave Privredne banke Zagreb i Croatia Osiguranje (1995.), Hrvatska elektroprivreda i Hrvatska radiotelevizija (2000.).

Mateša je završio dodatno obrazovanje na Sveučilištu Harvard kroz Izvršno obrazovanje za vođenje u razvojnom programu i na Henley Management Collegeu, gdje je završio specijalizirane seminare. Član je nekoliko prestižnih organizacija, poput Institute of Directors u Londonu, Strategic Management Society u Sjedinjenim Američkim Državama i Turnaround Management Association.

U okviru Olimpijskog pokreta i sporta obnaša dužnosti u Izvršnom odboru Europskog olimpijskog odbora (EOC), član od 2009 .; Udruga nacionalnih olimpijskih odbora ANOC, članica Međunarodnog odbora za odnose; i bio je član Izvršnog odbora ICMG-a od 2009. do 2013. godine.Od 2002. godine Mateša obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.

Na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa prodekan je i suosnivač. Unutar Odsjeka za menadžment, poduzetništvo i digitalnu transformaciju predavač je na kolegiju Strateški menadžment na preddiplomskom i Strategiji na diplomskom studiju. Također je istaknuti autor mnogih knjiga i članaka. Neki od njegovih naslova uključuju Strateški menadžment, Sportski menadžment, Uvod u sportsko pravo i Uvod u strateški menadžment.

Zlatko Mateša odlikovan je s nekoliko hrvatskih odlikovanja i počasni je konzul Mongolije u Republici Hrvatskoj.