13 February 2022

ZŠEM zaključio suradnju s Excelia Business School, La Rochelle

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) zaključila je sporazum o programu dodatne diplome s elitnom francuskim visokom poslovnom školom (grande-ecole) La Rochelle Business School iz Francuske (Excelia Business School), članicom grupacije Excelia Group. 

Studenti ZŠEM-a i Excelie već od rujna ove godine imat će priliku sudjelovati u ovome programu na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Važna pretpostavka i poveznica za suradnju ovih dviju institucija je kvaliteta studijskih programa ZŠEM-a i Excelie potvrdjena medjunarodnim akreditacijama obe institucije. 

Zagrebačka škola ekonomije i managementa u reakreditacijskom nacionalnom procesu u 2020. godine najbolje je ocijenjena institucija u području ekonomije od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a od 2013. godine akreditirana je i međunarodnom AACSB akreditacijom. QS Global Ranking uvrstio je diplomski MBA program ZŠEM-a u top 200 MBA programa u svijetu te top 60 MBA programa u Europi. 

Excelia Business School nositeljica je tzv. trostruke akreditacijske krune (Triple Crown accreditation).  Akreditirana je EFMD-EQUIS akreditacijom 2011., AACSB akreditacijom 2013., a od 2020. i AMBA akreditacijom te se time pridružila svega stotinjak trostruko akreditiranih poslovnih škola u svijetu, a Financial Times ju je svrstao među najbolje poslovne škole na svijetu.

U programu dviju diploma mogu sudjelovati studenti Zagrebačke škole ekonomije i managementa te studenti Excelia Business School. Program je na engleskom jeziku, a po završetku studija i ispunjavaju svih uvjeta na obje institucije, studenti dobivaju diplomu ZŠEM-a i diplomu Excelia Business School.

Vrijedno je spomenuti da Excelia Business School pripada udruzi Grandes Écoles, francuskoj instituciji visokog obrazovanja koja je odvojena od, ali paralelna i često povezana s glavnim okvirom francuskog sustava javnih sveučilišta. Grandes écoles su elitne akademske institucije koje upisuju studente kroz iznimno konkurentan proces, a značajan dio njihovih diplomanata zauzima najviše razine francuskog društva. Slično školama Ivy League u Sjedinjenim Državama, Oxbridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu i C9 ligi u Kini, diplomiranje na grande école smatra se preduvjetom za bilo koju najvišu državnu, administrativnu i korporativnu poziciju u Francuskoj. Početak grande école seže u 1794. godinu nakon Francuske revolucije, kada kreće nastajanje brojnih grande école škola najvjerojatnije prema modelu vojne akademije. 1802. Napoleon osniva École spéciale militaire de Saint-Cyr, koja se također smatra grande école. Svojim osvajanjima Napoleon je proširio ovaj model škola u francuskim kolonijama, Italiji, Švicarskoj, a neke su nastale i u Sjedinjenim Državama i u Kini.

„Sklapanje ovog među institucionalnog sporazuma, između ZŠEM-a i prestižne Excelia Business School rezultat je međunarodne prepoznatosti i pozicioniranja Zagrebačke škole ekonomije i managementa na globalnoj razini te potvrda njenog značajnog međunarodnog utjecaja. Osobito smo zadovoljni što ovim sporazumom pružamo studentima ZŠEM-a mogućnost stjecana diplome na jednoj od najboljih poslovnih škola u svijetu, a jednako tako primimo na ZŠEM studente s Excelie.“

– rekao je dekan ZŠEM-a, dr. sc. Mato Njavro.