ZŠEM posjetio emeritus rektor Niehoff

Zagrebačka škola ekonomije i managementa već dugi niz godina surađuje s američkim katoličkim sveučilištem John Carrol (Cleveland), a krajem svibnja ove godine je po drugi puta ugostila patera Roberta Niehoffa, rektora emeritusa tog partnerskog sveučilišta. Za njegova boravka razgovaralo se o dosadašnjoj i budućoj suradnji ovih dviju obrazovnih ustanova, a pater Niehoff je imao prilike i pozdraviti studente novog DBA programa na ZŠEM-u te im zaželjeti puno uspjeha u studiranju.

Pater Niehoff je svoju bogatu akademsku karijeru gradio na nekoliko američkih katoličkih sveučilišta, gdje se ponajviše bavio financijama, ali i stekao  bogato iskustvo u uspostavi i vođenju katoličkih sveučilišta, posebice od 2005. do 2017. godine kada je obnašao dužnost rektora katoličkog sveučilišta John Carrol. Tijekom svog boravka u Zagrebu, našao je vremena i za intervju s Darkom Grdenom iz Glasa Koncila. U intervju je podijelio svoje iskustvo o financijskom funkcioniranju katoličkih sveučilišta u SAD-u. „Katolička sveučilišta u SAD-u pod pritiskom su jer su skupa. Glede toga nema nikakve sumnje. Ljudi me često pitaju kolika je prosječna cijena studija. Cijena studija na katoličkim sveučilištima u prosjeku iznosi 45-50 tisuća dolara godišnje, u što nisu uračunati troškovi putovanja i zabave, kao ni knjige koje su u SAD-u također skupe.“ stoji u intervjuu. Osim financijskoga pritiska, koji nastaje i zbog smanjenja broja svećenika, 205 katoličkih sveučilišta u SAD-u osjećaju još i pritisak kulture i kvalitete, a sve sa željom da budu među najboljim katoličkim sveučilištima.

Pater za sebe kaže da je zahvaljujući suradnji sa ZŠEM-om postao i ambasadorom Hrvatske u svojoj zemlji, a ostala promišljanja ovog iskusnog isusovca s impresivnom akademskom karijerom možete pročitati u novome broju Glasa Koncila (23/2018).