29 svibnja 2024

ZŠEM-ov priručnik za studiranje u Kini: Od Zagreba do Pekinga

Naša Ana Knežević, kao prva generacija ZŠEM-ovih studenata na prestižnom sveučilištu u Kini, Tsinghua University, napisala je priručnik za sve buduće studente koji žele otići na razmjenu u Kinu. Ovim priručnikom želi olakšati svim studentima kako bi se na vrijeme mogli pripremiti i maksimalno uživati u razmjeni kultura i obrazovanja.

 

 1. Pripreme za dolazak u Kinu

Prije nego što krenete u Kinu, važno je pripremiti se. Nabavite e-SIM s mobilnim podatcima za Kinu kako bi prvih par dana bili osigurani dok ne kupite kinesku SIM karticu. Obavezno instalirajte VPN (preporučujem Mullvad VPN) prije odlaska, jer mnoge društvene mreže koje koristimo nisu dostupne u Kini bez VPN-a (WhatsApp, Instagram, TikTok, Facebook…). Također, isprintajte i ponesite više kopija svih važnih dokumenata (putovnica, viza, potvrda od faksa da ste primljeni…) te pripremite nekoliko fotografija za dokumente. Moj savjet je da pozorno pratite sve mailove koje će vam budući fakultet poslati, jer će Vam oni točno reći što morate pripremiti. Isto tako, računajte da kada dođete u Kinu, trebat će vam barem tjedan dana da se smjestite i obavite prijavu.

 

 1. Viza

Proces dobivanja kineske vize uključuje popunjavanje detaljnog obrasca i pripremu potrebnih dokumenata, što možete pronaći na službenoj web stranici Kineske ambasade u Hrvatskoj. Nakon podnošenja prijave, na stranici pogledajte koje sve dokumente morate dostaviti u ambasadu. Obrada vaše vize traje obično 2-3 dana. Većina viza za studente omogućava jedan ulazak, što znači da ne možete napustiti Kinu i ponovno se vratiti bez nove vize. Međutim, moguće je na kampusu zatražiti promjenu statusa vaše vize za višestruke ulaske, što je korisno ako planirate putovati unutar Azije tijekom studija. Imajte na umu da svaki zahtjev za promjenom može skratiti trajanje vaše originalne vize.

 

 1. Smještaj i život na kampusu

Živjeti na kampusu u Pekingu je iznimno praktično. Smještajne opcije uključuju single room ili AB room (imate vlastitu sobu, ali kupaonu dijelite s cimerom) koje možete dobiti po povoljnim cijenama, otprilike 10€ po danu. Postoji i jeftinija opcija sobe koju dijelite s cimerom, a kupaona se dijeli sa cijelim katom. Smještajne jedinice su opremljene osnovnim potrepštinama (kuhinja, study room i prostorija za pranje veša) i često se dijele s drugim međunarodnim studentima, što je izvrsna prilika za upoznavanje novih ljudi. Kampus je opremljen modernim sadržajima, uključujući dobro opskrbljene knjižnice, sportske centre, te brojne kantine i kafiće koji nude raznovrsnu hranu po pristupačnim cijenama. Život na kampusu pruža sigurno i udobno okruženje koje je idealno za studente.

 

 1. Troškovi života

Peking može biti relativno pristupačan grad za studente, osobito kada je riječ o osnovnim životnim troškovima. Hrana i prijevoz su povoljni; obrok u studentskoj kantini stoji oko 1.5€, a taksi vožnja do centra grada koji je udaljen 20 km može koštati oko 10€. Za svakodnevne potrepštine, lokalni supermarketi i tržnice nude povoljne cijene.

 

 1. Transport

Unutar Pekinga, bicikli su popularan i ekonomičan način prijevoza, posebno unutar kampusa. Mnoga sveučilišta nude mogućnost najma bicikala po vrlo pristupačnim cijenama. Za duže relacije, taksiji su iznenađujuće pristupačni, a usluge poput Didi (kineski ekvivalent Ubera) omogućuju jednostavno naručivanje vožnje putem aplikacije. Javni prijevoz, kao što su autobusi i metro, također je dobro razvijen i pristupačan, nudeći efikasan način za istraživanje grada.

 

 1. Komunikacija i plaćanja

Komunikacija u Kini se uglavnom odvija putem aplikacije WeChat-a, koji je neizostavan alat za svakodnevnu komunikaciju, plaćanja i naručivanje usluga. Alipay, druga popularna aplikacija, koristi se za online plaćanja, upravljanje financijama i putovanja (vlakovi, letovi, hoteli…) . Većina transakcija u Kini odvija se digitalno, a skeniranje QR kodova za plaćanje je uobičajena praksa. Povezivanje međunarodnih kartica s ovim aplikacijama može pojednostaviti financijsko upravljanje tijekom boravka, ali imajte na umu da ne smijete ostati bez interneta.

 

 1. Jezik i društvene mreže

Engleski jezik nije široko rasprostranjen u Kini, stoga je preporučljivo instalirati aplikacije za prevođenje koje mogu olakšati svakodnevnu komunikaciju. Većina aktivnosti se vrši putem kineskih aplikacija koje nemaju englesku verziju (osim WeChat i Alipay) tako da se morate naoružati strpljenjem ako poželite naručiti hranu, dostavu, dogovoriti trening, masažu, frizera…

 

 1. Društveni život

Kampus se nalazi u studentskom dijelu grada te u blizini imate sve što vam je potrebno za život, ne morate ići predaleko ako ne želite. Ako želite razbiti monotoniju i proučiti druge dijelove Pekinga, predlažem Sanlitun. Sanlitun je moderan dio grada koji je blizu centra, a tamo možete pronaći međunarodne barove i trgovine. Udaljen je oko 20 km od kampusa što zvuči puno, ali morate imati na umu da je Peking nezamislivo veliki grad i di god krenete trebat će vam neko vrijeme da stignete.

 

 1. Sigurnost

Kina je iznimno sigurna zemlja, u velikoj mjeri zahvaljujući opsežnom sustavu nadzornih kamera i strogoj javnoj sigurnosti. Možete se osjećati sigurno ostavljajući svoje stvari bez nadzora u kafićima ili knjižnicama na kampusu. Osim toga, stopa kriminala je vrlo niska, što dodatno pridonosi osjećaju sigurnosti. Međutim, uvijek je pametno biti svjestan svoje okoline i ne ostavljati vrijedne stvari bez nadzora na javnim mjestima poput metro stanica ili velikih događanja.

 

 1. Hrana

Peking nudi raznolikost kuhinja koja odražava veliku geografsku i kulturalnu raznolikost Kine. Ako preferirate nešto manje začinjeno, sjeverni dijelovi Kine, uključujući Peking, nude jela koja su manje ljuta u usporedbi s južnim regijama. Za ljubitelje međunarodne kuhinje, Peking ima široku ponudu restorana koji nude sve od talijanske do meksičke kuhinje. Cijene u međunarodnim restoranima su slične onima u Hrvatskoj, dok lokalna jela možete probati po znatno nižim cijenama, što čini eksperimentiranje s lokalnom hranom i prilagođavanje na nove okuse jednostavnijim i pristupačnijim.

 

 1. Akademski život

Akademski život u Pekingu može biti dinamičan i zahtijevan, ali dobra organizacija i upravljanje vremenom mogu vam pomoći da maksimalno iskoristite svoje studiranje. Broj predavanja tjedno varira ovisno o vašem odabiru predmeta. Nekad bi se znalo desiti da imam predavanja svaki dan u tjednu, a nekada bi imala samo 1-2 predavanja. Pored redovnih predavanja, mnoge sveučilišne aktivnosti i grupni projekti pružit će vam priliku za upoznavanje s kolegama iz različitih dijelova svijeta i razvijanje vaših profesionalnih i osobnih vještina. Mi smo imali priliku sudjelovati na Internacionalnom danu gdje su studenti predstavljali svoje države. Svaka država je imala svoj štand s domaćim proizvodima I drugim obilježjima svojih država te je tako i Hrvatska prvi put u povijesti Tsinghua imala svoj štand.