Posjet delegacije iz Narodne Republike Kine

Zagrebačku školu ekonomije i managementa posjetila je delegacija iz Narodne Republike Kine predvođena gospodinom Zhang Jianguo, Zamjenikom ministra ljudskih potencijala i socijalne skrbi NR Kine. Gospodin Zhang Jianguo zajedno sa svojim najbližim suradnicima zadužen je i za dovođenje eksperata iz raznih područja i djelatnosti u Narodnu Republiku Kinu, što je bio i jedan od povoda sastanka. Ispred ZŠEM-a na sastanku je sudjelovala uprava ZŠEM-a na čelu s dekanom dr. sc. Đurom Njavrom, profesorica kineskog jezika te studenti iz Kine koji ovaj semestar u sklopu međunarodne studentske razmjene studiraju na ZŠEM-u.

Na radnom sastanku bilo je riječi o dosadašnjim uspjesima u području studentske mobilnosti između Zagrebačke škole ekonomije i managementa i partnerskih sveučilišta iz NR Kine. Istaknuto je kako studenti ZŠEM-a već nekoliko godina redovito uspješno konkuriraju za stipendije koje dodjeljuje Vlada NR Kine za potporu tijekom studija na diplomskom MBA i doktorskom studiju.  To je u skladu s trajnim interesom NR Kine za dovođenjem izvrsnih studenata i eksperata iz Hrvatske u Kinu radi prenošenja znanja i iskustava.

Diskusija o specifičnostima poslovnih kultura i poslovanja u dvije zemlje potaknule su prijedlog o suradnji na području obrazovanja za srednji i visoki management. Time bi određena kineska sveučilišta nudila programe za hrvatske gospodarstvenike u Kini, dok ZŠEM već nudi programe prikladne za kineske gospodarstvenike u Hrvatskoj. Cilj ovih programa je svladavanje prepreka koje predstavljaju različitosti komunikacijskih i poslovnih kultura dvaju zemalja. S velikim zanimanjem od stane kineske delegacije prihvaćen je poziv upućen kineskim aktivnim sportašima za studij na programima Zagrebačke škole ekonomije i managementa, s obzirom na posebnu pažnju koju škola poklanja vrhunskim sportašima.

Ovakva nastojanja Zagrebačke škole ekonomije i managementa prepoznata su od strane kineske delegacije kao gradnja mosta između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine i kao doprinos daljnjem razvoju odnosa između dvije zemlje u području obrazovanja.

Foto album