9 November 2023

Panel uoči obilježavanja 300 obljetnice rođenja Adama Smitha

9. studenoga 2023. Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) i Hrvatski think tank Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA) obilježili su 300 godina od rođenja Adama Smitha.

OSTAVŠTINA

Poznat kao otac ekonomije i modernog kapitalizma, Adam Smith jedan je od najznačajnijih političko-ekonomskih i moralnih filozofa škotskog prosvjetiteljstva 18. stoljeća. Zapravo, interdisciplinarna priroda ideja o slobodnom tržištu Adama Smitha utjecala je na mnoge javne politike i reforme u razvijenim zemljama, što se vidi u njihovim razinama ekonomske slobode i životnom standardu.

PANEL

Panelisti će biti:

dr. sc. Eamonn Butler, osnivač i direktor Instituta Adam Smith (UK), online prisutnost mr. sc. Vedrana Pribičević, viši predavač na ZŠEM-u dr. sc. Andrej Grubišić, Grubisic and Partners Korporativne financije.

Stoga se na panelu raspravljalo o nasljeđu i implikacijama na javnu politiku njegovih klasičnih ideja slobodnog tržišta, duboko utemeljenih na moralnoj filozofiji škotskog prosvjetiteljstva. Panel se posebno usredotočio na njegove dvije značajne knjige, Bogatstvo naroda i Teorija moralnih osjećaja.