Održan prvi Supply Chain Event na ZŠEM-u

Živimo u izazovnom dobu polarizacije između bogatih i siromašnih, borbe za nove ravnoteže globalnih velesila, trgovinskih ratova, pandemije i globalnog zatopljenja. Sve to šalje “Shock Waves” u globalni lanac opskrbe i svi smo mi, i privatno i poslovno, svjedoci da čak i kad imamo novaca nekih roba jednostavno nema ili dramatično kasne s isporukama. U isto vrijeme nedostaje kadrova i znanja kako se s time nositi. U Hrvatskoj i regiji jednostavno nema dovoljno profesionalaca za upravljanje lancem opskrbe. Slično je i u Europi.

Kako bi podijelili najbolje prakse, otvorili važne teme i potaknuli rasprave na temu upravljanja lancima opskrbe na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa održan je prvi Supply Chain Event.

Lanac opskrbe, koji utječe na svaki dio našeg života obično je nevidljiv sve dok ne pukne. Globalni lanac opskrbe je pukao, a Covid-19 nije jedini uzrok. Navedeno se dogodilo zbog makro trendova i svih problema koji su kulminirali tijekom zadnjih godina, a Covid-19 je zadao završni udarac. Nestašice dobara se razlikuju od države do države. Hrvatska nije osjetila toliku nestašicu kao UK i SAD. To je zato što smo mala država, no ako želimo kupiti nešto specifično morat ćemo čekati. Prije smo čekali oko tri mjeseca, a sada ćemo morati čekati oko tri godine.

Bruno Filipi, executive in residence ZŠEM-a otvorio je konferenciju te je predstavio Mckinsey istraživanje koje govori o potražnji dobara koja je u velikom porastu. Čak 62% potrošača nije u mogućnosti naći traženi proizvod. Unazad 300 godina to se još nije dogodilo. Kada potrošači ne pronalaze željeli proizvod odlučuju se za konkurentski.

“Bolje je uložiti više novaca u inventar, imati širi inventar i uložiti u radnu snagu kako ne bi izgubili potrošače. Za vraćanje lojalnosti kupaca potrebno je mnogo godina i milijuni dolara.”

– poručio je Bruno Filipi supply chain managerima.

Uz dekana Zagrebačke škole ekonomije i managementa dr. sc. Mate Njavre govornici konferencije bili su i Nives Ožeg, direktorica za operativne poslove Coca-Cola Hellenic Bottling Company Adriatic Region, Amir Mešković, direktor tvrtke Source Code i Nadir Paulović koji je svoje dugogodišnje iskustvo stekao radom u supply chainu u nizu multinacionalnih kompanija diljem Europe. 

“Na globalni lanac opskrbe uvelike utječe i geopolitika, proizvodnja i prijevoz. Od velike je važnosti odnos Kine i Zapada. Kina i SAD se natječu u istom sustavu i međuovisni su jedni o drugima.”

– istaknuo je dekan ZŠEM-a dr. sc. Mato Njavro.

O poremećajima u lancu opskrbe govorio je i Amir Mešković, direktor tvrtke Source Code koji je za primjer naveo kako dostava kontejnera danas košta deset puta više nego početkom 2020. godine. Neki od uzroka poremećaja u lancima opskrbe na dugim udaljenostima su povećana potražnja potrošača potaknuta blokadama uzrokovanih COVID pandemijom, sezonskim povećanjem potražnje potrošača, nedostatkom kvalificirane radne snage i državnim propisima. Učinkovito planiranje u lancu opskrbe potrebno je stalno jer ovisi o trenutnim tržišnim uvjetima.

“Kako bismo smanjili probleme u lancima opskrbe potrebno je efektivno planiranje, dijeljenje podataka, ažuriranje podataka, “end to end” vidljivost, ažuriranje infrastrukture koja utječe na trenutnu potražnju.“

– istaknuo je Amir Mešković.

Da je lanac snažan koliko i njegova najslabija karika te da je danas nezavidno vrijeme za rad u lancu opskrbe, ali i najbolje vrijeme za učiti o njemu potvrdili su svi govornici konferencije na prvom Supply Chain Eventu koje je okupilo 170 osoba iz poslovne i akademske zajednice. 

Zagrebačka škola ekonomije i managementa već je osvježila kurikulum i pojačala nastavni tim Diplomskog MBA programa Supply Chain Management, a najavljuje pokretanje i Supply Chain Exchange platforme te organizaciju Digital Supply Chain konferencije.