9 travnja 2024

Odlazak na razmjenu - Tea Pernar

Tea Pernar studentica je 4. gdine ekonomije i managementa na ZŠEM-u. Ovog semestra provodi svoju 3. po redu razmjenu u Singapuru. Njeno iskustvo pročitajte u nastavku!

“Ovaj semestar odvažila sam se na svoju treću razmjenu, ali i onu koja je tražila najviše hrabrosti do sada. Prvu razmjenu provela sam u Lisabonu, drugu u Rouenu, a sada sam odlučila otići praktički na drugi kraj svijeta, u Singapur.

Studiram na Nanyang Technological University-u, jednom od najboljih na svijetu. Prvi put se susrećem sa životom na samom kampusu te je cijeli doživljaj odmah drugačiji. Ovdje je to najnormalnije, čak i studenti koji su iz Singapura žive na kampusu samo zato jer se nalazi daleko od samog centra te im ne bi imalo smisla svaki dan putovati po sat, dva. Sam kampus je ogroman te imamo čak 3 autobusne linije koje ga povezuju. Ima preko 20 zgrada studentskih domova, više od 10 škola i mnogo toga. Sve što je potrebno za život, može se pronaći na kampusu. Imamo sportski centar gdje imaju staze za trčanje, tereni za tenis, košarkaški tereni, nogometni tereni, čak i bazeni. Kroz cijeli kampus nalazi se nekoliko teretana, a ja srećom imam jednu baš u sklopu svog doma. Više manje svaka zgrada ima vlastite kantine s nekoliko restorana koji skoro svi nude azijsku hranu. Tu I tamo se može pronaći neki zapadnjački restoran, međutim nisam se usudila probati. Isto tako, svaka zgrada ima svoje prostorije za učenje, prostorije za odmaranje, muzičke prostorije što je sve vrlo korisno.
Što se tiče samih predmeta I predavanja, rekla bi da je dosta zahtjevno te je potrebno skoro pa svakodnevno učenje kako bi mogli pratit nastavu. Ono što me iznenadilo je način ocjenjivanja koji prati zvonastu krivulju to jest vaša ocjena ovisi će o tome koliko su drugi studenti dobili. Baš iz tog razloga, domaći studenti su poprilično natjecateljskog duha i mogu se pronaći u knjižnicama do kasnih sati.

Do centra Singapura gdje se nalaze sve glavne atrakcije potrebno je oko sat vremena javnim prijevozom ili pola sata autom. Centar je podijeljen u nekoliko glavnih kvartova, a svaki ima svoje čari. Na primjer, imala sam tu sreću da sam ovdje bila tijekom kineske Nove godine (koja traje 2 tjedna) te smo za sami doček otišli u Chinatown koji u tom periodu ne spava. Mogu se pronaći razni štandovi s ukrasima, hranom, muzika, parade i sve sa znakom zmaja jer je 2024 godina, godina zmaja. Svaki dio samog centra me oduševio. S jedne strane sve je puno zelenila i drveća, dok je s druge strane sve moderno s visokim zgradama. Dosada se nisam susrela s takvom kombinacijom arhitekture. Sve je jako uredno i čisto te puno pravila i kazni. Gdje god se nađete, naići ćete na upozorenje na neku kaznu. Na primjer, kazna za konzumiranje hrane i pića na javnom prijevozu je 500 singapurskih dolara. No, baš iz tog razloga je grad jako siguran te ne nikada ne morate bojati. Dok se navečer nalazite u baru, bez problema svi ostavljaju svoje (skupocjene) torbice na stolu i hodaju okolo.
Međutim, vjerujem da je jako bitno i upoznati što više novih ljudi bili to ostali studenti na razmjeni ili domaći jer će na taj način razmjena biti upotpunjena. Ovaj semestar na NTU je došlo nekoliko stotina studenata na razmjenu, a najviše iz Kanade. Iako sam ovdje jedina studentica iz Hrvatske, ne osjećam se usamljeno. Upoznala sam predivno društvo (poprilično mješovito) s kojima sada provodim najviše vremena te kad ne učimo, putujemo okolo i družimo se.

Svakome, tko god se premišlja, bi preporučila jedno ovako izvan komfor zone iskustvo jer stvarno daje novi i širi pogled na svijet. Naravno, ima trenutaka kad ti je dosta, kad se zaželiš svoje obitelji, svojih prijatelja, međutim uvijek znaš da ćeš se vratiti. Uostalom, toliko stvari ovdje ima za iskusiti, vidjeti i doživjeti da nema previše vremena za tugovanje. Sada kada se sjetim da sam se sama sa sobom borila, bi ili ne bi, drago mi je da sam donijela pravu odluku i odvažila se. Vjerujem da ću ovo pamtiti kao jedno od najljepših iskustva svojih studentskih dana.” – izjavila je Tea.