Američki veleposlanik održao predavanje na ZŠEM-u

Veleposlanik Kohorst održao je gostujuće predavanje MBA studentima u sklopu „International Consulting Project“, zajedničkog programa Zagrebačke škole ekonomije i managementa i Robins School of Business, University of Richmond, kako bi im približio okolnosti poslovanja te života u Hrvatskoj. Kao čovjek koji je u politiku ušao iz biznisa okupljenima je u početku govora opisao svoj karijerni put, savjetovao što smatra potrebnim za poslovni uspjeh te koje su razlike između hrvatskog i američkog sustava.

Birokracija, sporo sudstvo, komplicirani zakoni koji se tiču nekretnina i porezna politika – četiri su područja na kojima Hrvatska treba raditi kako bi olakšala pokretanje posla i privukla strane investitore, poruka je predavanja američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta, održanog danas u Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM) u Zagrebu.

– Za dobar posao morate imate četiri stvari; dobru ideju, strast, dobre partnere i kao četvrto ne bojte se riskirati. Nemojte se bojati preuzeti rizik, a ovdje je u kulturi strah od neuspjeha, ljudi se boje preuzeti priliku. No, kulturološka promjena donijet će promjenu, uzmite priliku i ako padnete u redu je, ponovno možete dalje. Možda je naveća razlika između Hrvatske i SAD-a upravo stav prema uspjehu. Želim da Hrvatska uspije, to je korist i za SAD te možemo nastaviti naše partnerstvo – rekao je veleposlanik Kohorst.

Zanimljivo predavanje potaknulo je pitanja okupljenih studenata o poslovnoj i političkoj situaciji u Hrvatskoj te je veleposlanik Kohorst istaknuo hrvatske prednosti i uspješne primjere biznisa poput inovatora i poduzetnika Mate Rimca.

Uvodnu riječ koja je prethodila predavanju održao je dr.sc. Đuro Njavro, osnivač i dekan ZŠEM-a poručivši okupljenim polaznicima kako je pri osnivanju ZŠEM-a sa suradnicima smatrao svojom misijom u Hrvatsku donijeti dobru ekonomsku edukaciju. Od samog početka u tom projektu bitna je suradnja sa američkim sveučilištima sa kojima je u međuvremenu razvijeno niz aktivnosti.