5 July 2016

Alumni intervju: Ivana Kesten - „Odlučite se za ono što vas pomalo straši....“

 

Ivana je započela svoje obrazovanje kao jedna od prvih stipendistica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Od svih predmeta koje je  odslušala na ZŠEM-u, najveći je utjecaj na nju ostavio predmet Poslovna  etika i korporativna društvena odgovornost (eng. Corporate Social  Responsibility ili CSR) te je već je odlučila da je to područje kojim se želi  baviti. Tijekom studija sudjelovala je u raznim projektima Škole, pa tako i u  organizaciji Student Futur day-a 2009, 2010 te 2011 godine. Nakon što je z  završila četverogodišnji studij na ZŠEM-u 2011. godine, uz podršku  International Office-a osvojila je još jednu stipendiju za dvogodišnji  magisterij iz sociologije u kineskom gradu Wuhan. Nakon završetka  dvogodišnjeg magisterija u Wuhan-u odlučila se za još jedan magisterij na z  zajedničkom programu University of Manchester i Central European  University (CEU) gdje je također osvojila stipendiju. Ivana se 2015. godine odlučila preseliti u Švicarsku gdje trenutno radi u Raiffeisen Banci u Odjelu CSR s fokusom na energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. U nastavku pročitajte razloge zbog kojih je Ivana dobila prestižnu nagradu Research Grant, s kojim se izazovima svakodnevno susreće te koju poruku ima za Vas. 

1. Recite nam nešto o sebi.
Kao jednoj od prvih stipendistica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, za mene je ovaj četverogodišnjii studij bio veliki dar za koji ću uvijek biti zahvalna. Stipendija koja je danas izrasla u Zakladu Ivane Hodak je meni i mnogim drugima omogućila vrhunsko obrazovanje i konkurentnost na globalnoj razini. Od svih kvalitetnih predmta koje sam odslušala na ZŠEM-u, najveći je utjecaj na mene ostavila Poslovna etika i korporativna društvena odgovornost (Corporate Social Responsibility ili CSR) i već tad sam bila odlučila da je to ono čime se želim baviti.

Nakon što sam završila četverogodišnji studij na ZŠEM-u 2011. godine, uz podršku International Office-a osvojila sam stipendiju za dvogodišnji magisterij iz sociologije u kineskom gradu Wuhan. Ove dvije godine sam ujedno iskoristila zapolaganje najvišeg stupnja mandarinskog kineskog: HSK6, što je ekvivalent C2 certifikata.

Osim društvenog aspekta, važan dio CSR-a je i briga o zaštiti okoliša. Stoga sam se odlučila za još jedan magisterij, ovog puta na zajedničkom programu University of Manchester i Central European University (CEU). Tu sam opet osvojila stipendiju i u 2015. godini sam završila i taj studij. Moj magisterijski rad za koji sam dobila Research Grant od sveučilišta sam provela u blizini najvećeg kenijskog nacionalng parka Tsavo, gdje sam proučavala ilegalnu eksploataciju šuma.

      2. Zaposleni ste u Raiffeisen Switzerland, trećoj najvećoj banci u Švicarskoj. Možete li nam reći kako ste pronašli posao baš tamo te što točno radite? Zbog kojih ključnih osobina i kompetencija Vas je sadašnji poslodavac odlučio zaposliti?

U Švicarsku sam se iz obiteljskih razloga preselila sredinom 2015. godine. Ubrzo nakon što sam došla sam dobila poziciju u željenoj struci CSR s fokusom na energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Poslodavac je prepoznao jedinstveni spoj društvenih i prirodnih znanosti, kao i temeljito poznavanje bankarskog sustava koje mogu zahvaliti ZŠEM-u i obaveznoj studentskoj praksi.Sjedište Raiffeisena u Švicarskoj je u St. Gallenu gdje je također jedan od ZŠEM partnera međunarodne razmjene: University of St. Gallen.Ova povezanost je bila velika prednost prilikom moje prijave. Bogato međunarodno iskustvo me isto izdvojilo od ostalih kandidata. Praksa u Ujedinjenim Narodima (UNECE Environmental Department) kou sam odradila u sklopu studija na CEU dala mi je kompetitivnu prednost, zahvaljujući analitičkim vještinama koje sam tamo stekla.

       3. Možete li nam dočarati kako izgleda Vaš radni dan u ovoj prestižnoj švicarskoj banci?

Raiffeisen Switzerland je jako odgovorna kompanija s 10.000 zaposlenih koji rade u više od 1.000 poslovnica diljem Švicarske. Zajedno s timom razvijam i implementiram koncepte koje imaju kao cilj senzibiliziranje zaposlenika za teme vezano uz zaštitu okoliša, i konkretne mjere za podizanje energetske učinkovitosti naših zgrada. Analiziram trenutnu potrošnju struje, grijanja i vode i u kompliciranom procesu energetskog računovodstva izrađujem bilancu ugljičnog dioksida (CO2), što je na Zapadu postalo nešto što se u većim kompanijama mora izrađivati. Važan segment je i prodaja „odgovornih proizvoda“, na primjer financiranje obnovljivih izvora energije ili ulaganje u infrastrukturu za elektrovozila.

      4.Sudjelovali ste u organizaciji Student Future Day-a (SFD). Je li vam to iskustvo koristilo i na koji način?

Radila sam na organizaciji SFD-a tri godine za redom: 2009., 2010. i 2011. To mi je bilo prvo pravo radno iskustvo, puno sam radila i naučila uz tadašnju voditeljicu Career Centra Ivanu Krolo. Rad s ambasadorima SFD-a je bio fantastičan. Vjerujem da je gotovo svatko tko je sudjelovao u organizaciji uživao u timskom radu, i bliskom kontaktu, pa čak i prijateljstvu s kompanijama. Kao kod većine događaja ovolike veličine koji se odvije u jednom danu, ne vidi se uvijek koliko je rada u pozadini.

      5. Kakvi su vam planovi u idućih nekoliko godina? Planirate li ostati u Švicarskoj?

U Švicarskoj planiram ostati trajno, iako se nadam da će me karijera i dalje slati na nova, neočekivana i egzotična mjesta. Očekujem da ću ostati u sektoru društvene odgovornosti i dalje. Švicarska je naime relativno razvijena u ovome smislu i očekuje se da će biti više prilika.

     6. Koji savjet biste dali mlađim generacijama studenata i alumnijima ZŠEM-a?

Odlučite sa na ono što vas pomalo straši… Izađite iz svoje zone komforta… I slušajte samo sebe i svoje srce… Za neke će to značiti malo više učenja, za neke avantura na drugom kraju svijeta, za neke odabir neobične karijere, za neke učenje novog jezika. Nije bitno što je, ali trud će se isplatiti.