Vijay Mahajan 2008.

Rješenje za 86 posto – izvorno na engleskom: The 86 Percent Solution (Wharton School Publishing, 2006) – usmjerava ekonomski fokus na zemlje u razvoju. No, za razliku od mnogih prijašnjih pristupa, u kojem se problem nerazvijenosti često tretirao u smislu »pomoći« slabijima, autori ističu goleme ekonomske prilike koje postoje za sve tvrtke i poduzetnike koji mogu shvatiti životnu logiku, potrebe i neiskorištene mogućnosti tog »86-postotskog svijeta«. Jer u tom 86-postotskom svijetu, a to je dio svijeta koji nije još prešao razvojnu granicu od 10 000 dolara po glavi stanovnika, živi 86% svjetskoga stanovništva. Riječ je i o daleko najvećem svjetskom tržištu, s demografskim i društvenim potencijalom da bude još i važnije u budućnosti.

Tema predavanja bila je: Kako iskoristiti najveću tržišnu priliku na početku 21. stoljeća. Vijay Mahajan predstojnik je katedre Johna P. Harbina Poslovne škole Teksaškog Sveučilišta. Knjiga Rješenje za 86 posto, o kojoj je bilo govora na predavanju, izazvala je velik interes u svijetu i do sad je već prevedena na nekoliko jezika: talijan­ski, portugalski, španjolski, kineski, korejski i druge jezike. Hrvat­ski prijevod ove jeseni ulazi u taj svjetski niz.

Predavanju su prisustvovali brojni menadžeri, predstavnici tvrtki, marketinški stručnjaci, profesori i studenti. Također, na predavanju je prisustvovao i ambasador Indije u Republici Hrvatskoj, g. Rajiva Misra. G. Mahajan je danas održao predavanje i u Beogradu, također u organizaciji Ma-te i ZŠEM-a.