Sprječavanje sagorijevanja na poslu

Christina Maslach profesorica psihologije i prorektorica za preddiplomski studij na Sveučilištu California, Berkeley, SAD. 08. 04. je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa održala predavanje o konceptualnom modelu sagorijevanja na poslu. Najveći je uspjeh postigla istraživanjem tematike „burnout sindroma”. Autorica je najkorištenije knjige iz područja sagorijevanja na poslu Maslach Burnout Inventory-MBI, te je napisala brojne članke i knjige uključujući: Burnout: The Cost of Caring. Američko udruženje za napredak u znanosti dodijelilo joj je nagradu za „prijelomni rad na primjeni socijalne psihologije u suvremenim problemima”.

Profesorica Maslach je na predavanju detaljno objasnila problem sagorijevanja na poslu, kroz model koji se sastoji od individualnih, društvenih i konceptualnih varijabli. Upozorila je na probleme koji nastaju pri sagorijavanju na poslu, te kako ih prepoznati i riješiti. Na ovom predavanju svi sudionici su stekli važna znanja i umijeća za upravljanje svakodnevnim stresom za uspješniji rad te veće osobno i poslovno zadovoljstvo.

Stres nije novina današnjice, ali stresne situacije nisu nikad bile brojnije i raznolikije. Danas je postalo gotovo neizbježno podleći stresu vezanom za posao, to je pojava s kojom se prije ili kasnije susretne svaki čovjek bez obzira na zanimanje ili radno mjesto. Mnogi iz dana u dan gube živce, ali i tako vrijedno zdravlje. Ne dopustite da stres uzme ono najbolje iz Vas stoga pročitaje knjigu Spriječite sagorijevanje na poslu, koju su svi sudionici predavanja dobili kao literaturu za predavanje.

Predavanje je bilo podijeljeno u tri dijela:

I. Istina o Burnout sindromu: Što kompanije mogu učiniti kako bi spriječile izgaranje

Govorilo se o kontinuitetu između izgaranja i angažmana, te se raspravljalo o strategijama koje kompanije trebaju poduzeti kako bi postigle pozitivnu radnu atmosferu te maksimalnu učinkovitost. Definiralo se individualno izgaranje i angažman, rezimirala su se istraživanja o šest kritičnih točaka u radu unutar tima. Profesorica Maslach iznijela je kritične točke u radu tima i postupke koje pojedinac mora provesti kako bi postigao maksimalnu učinkovitost u radu sa kolegama.

II. Protjerivanje burnout sindroma: Strategije za poboljšanje Vašeg odnosa s poslom

Naglasak je bio na pojedincu, te kako pojedina osoba može koristiti šest strategija u poslovanju kao strateški alat za utvrđivanje važnih problema na poslu, te kako se suočiti s njima. Ovaj individualni pristup se može koristiti od strane nekoga za samo-procjenu, ali također može biti koristan za mentorstvo nad kolegama.

III. Pitanja i odgovori: Razgovor i komunikacija s publikom.

Profesorica Maslach je koristila studije slučaja iz određenih kompanija kako bi problem sagorijevanja na poslu još više predočila polaznicima predavanja, Sudionici su unaprijed pripremili pitanja koja su realna i specifična za njihov svakodnevni život i posao kako bi mogli dobiti očekivane smjernice i ideje što sve treba poboljšati i unaprijediti.