ZŠEM-ovci stoje rame uz rame s najboljim europskim studentima

Naše studentice, Lucia Kulušić, predsjednica NEXT Junior Enterprisea, i Lovorka Đurđević, Nextova international managerica, sudjelovale su na JADE Spring Conferenceu Bruxellesu. Lucia nam je iz prve ruke ispričala kako je bilo sudjelovati na događaju na kojem se odlučuje o budućnosti najveće organizacije za razvoj mladih poduzetnika u Europi.

Što je točno JADE ?

JADE (Junior Association for Development in Europe) krovna je organizacija koja okuplja više od 330 Junior Enterprisea u Europi, uključujući NEXT. Članovi JADE-a prisutni su u 15 država Europe te uključuju 27 000 perspektivnih studenata. Kao članica i predsjednica Next Junior Enterprisea, bila sam upućena u impresivne brojke JADE-a, a kolegica Đurđević je u stalnoj komunikaciji s JADE-ovim International managerom Diogom Parreirom Carriçom. Ipak, pravu povezanost sa svim mladim poduzetnicima koji su članovi ove respektabilne zajednice osjetila sam nakon JADE Spring Conference. S nestrpljenjem očekujem JADE May Conference na koju idem s kolegicom Nikolinom Jurjević.

Lucia Kulušić i Lovorka Đurđević s predsjedništvom JADE-a – Isabella Florio, potpredsjednica; Diogo Parreira Carriço, glavni tajnik; Alex Lanaro, blagajnik; David Gomes, predsjednik – te Shivamom Jariwalom, predsjednikom Junior Enterprisea USA.

Kako si se odlučila priključiti Nextu ?

Prvih dana nastave na ZSEM-u, Barbara Lichtberger, prošlogodišnja predsjednica i Filip Bilić, prošlogodišnji international manager, održali su nam prezentaciju o Nextu povodom regrutacije novih članova u udrugu. Prezentacija je bila zanimljiva, a regrutacija izazovna te sam se zbog toga odlučila prijaviti za članstvo u Nextu.

Kažeš da ti je regrutacija predstavljala izazov. Možeš li nam opisati kako ona izgleda ?

Dotad sam se susrela samo s regrutacijama za koje je bilo potrebno poslati životopis i motivacijsko pismo, tako da mi je regrutacija za Next bila zanimljiva. Nakon što sam poslala životopis i motivacijsko pismo, dobila sam informacije o mjestu i vremenu prezentacije o Nextu. Radilo se o detaljnijoj prezentaciji
od one koju sam čula na nastavi. Nakon prezentacije imali smo
online kviz o Nextu te smo dobili informacije o mjestu i vremenu
pisanja testa. Test je bio na engleskom jeziku i sastojao se od
raznih problemskih zadataka. Par dana nakon pisanja testa imala
sam razgovor na kojem su provjeravali moju motivaciju i dali mi
povratnu informaciju o mom testu. Najizazovniji dio predstavljao
mi je sales pitch– trebali smo nazvati potencijalnog klijenta, predstaviti mu Next i dogovoriti sastanak s njim. Regrutacija mi je ujedno bila i prvo poslovno iskustvo koje sam stekla u Nextu, od pisanja i slanja životopisa i motivacijskog pisma, preko testiranja i intervjua do potpisivanja ugovora o članstvu u Nextu. Iduća regrutacija će biti na Student Future Dayju, koji se održava 9. travnja te bih je preporučila svakom studentu ZSEM-a. Napomenula bih i da se rad u Nextu priznaje kao stručna praksa.

Kako te Next priprema za karijeru?

Slobodno bih rekla da je sve što radimo u Nextu priprema za karijeru. Već spomenuta regrutacija, na kojoj jednom sudjelujete kao kandidat, a već idući put ste s druge strane te je vi trebate organizirati i provesti; prodaja naših usluga, približavanje potencijalnim klijentima Hrvatskoj nepoznati koncept, sastavljanje ponuda, pregovori oko cijena usluga, provedba projekata,  analiza nakon projekata, naplata potraživanja, komunikacija s računovodstvom, vođenje sastanaka – sve ovo radimo u Nextu.

Kakav je osjećaj prisustvovati tako nečem? Kako je biti odgovoran za predstavljanje svoje države putem JADE-ove konferencije?

Bilo je stvarno fantastično sudjelovati na ovoj konferenciji. Nakon prijave prvi dan uslijedilo je svečano otvorenje na kojoj su neki od govornika bili José Manuel Fernandes, član europskog parlamenta i Rodrigo Ballester, član europske komisije. Ipak, tijekom otvorenja najjači dojam ostavile su mi prezentacije finalista Excellence Awardsa, nagrade koja se dodjeljuje u pet kategorija na nivou cijelog JADE-a (Most Socially responsible Project, Most Innovative Project, Most Promising JE, Most International JE, Most Entrepreneurial JE, JE of the Year). Nakon toga uslijedila su dva dana generalne skupštine na kojoj smo Lovorka i ja predstavljale Hrvatsku. Sudjelovale smo u odlukama JADE-a vezanim za rebranding, godišnje budžete, uključivanje Rumunjskog JE-a u konfederaciju i sl. Svaku večer imali smo prilike za neformalna druženja tijekom kojih smo upoznale članove iz cijele Europe. Najveći događaj je svakako bila dodjela nagrada koja je uslijedila nakon večere u sklopu završne ceremonije. Nacionalne konfederacije su euforično bodrile svoje Junior Enterprisee.

Lovorka Đurđević i Lucia Kulušić na završnoj ceremoniji.

 

Misliš li da bi se JE koncept trebao više prezentirati studentima u Hrvatskoj?

Apsolutno, jedan od ciljeva Nexta je pomoć pri formiranju novih Junior Enterprisea u Hrvatskoj i osnivanje hrvatske konfederacije. Članstvom u JADE-u pozicionirani smo rame uz rame s najambicioznijim studenatima iz najrazvijenih zemalja Europe. Kako bismo osnažili hrvatski utjecaj u ovoj zajednici potrebno je osnivanje JE na ostalim fakultetima u Hrvatskoj te osnivanje hrvatske konfederacije. Trenutno smo u komunikaciji sa studentskim udrugama na ostalim fakultetima. Važno je naglasiti kako JE koncept nije rezerviran samo za ekonomiste. Sudeći prema kolegama iz JE-a iz Švicarske i Francuske, mislim da bi koncept JE-a bio jako uspješan na tehničkim fakultetima u Hrvatskoj.

Što te oduševilo ili inspiriralo?

Svaki kontakt s motiviranim i uspješnim studentima bio je inspirirajuć. Ono što bih istaknula su prezentacije finalista za Excellence Awards. Prezentatori su, uz ograničenje od 5 minuta, predstavili svoj rad, a kolege iz njihovih JE-a i konfederacija su entuzijastično navijali za njih. Navijanje je došlo do usijanja na završnoj ceremoniji tijekom koje su dodijeljene nagrade. Motivirala me i veličina pokrate JE-a u državama poput Francuske, Švicarske i Italije.

Kako organiziraš vrijeme s obzirom da si redovan student?

Trudim se ne izostajati s nastave. Ipak, nekad ne mogu izbjeći izostanak zbog sastanka s klijentom, nekog događaja na kojem radimo ili, posljednje, sudjelovanja na JADE-ovoj konferenciji. Na ZSEM-u su jako susretljivi prema studentima koji su članovi NEXT-a, tako da su nam takvi izostanci opravdani.

Što se učenja tiče, dosad sam uspješno organizirala pripreme za kolokvije i polaganje istih.

Jedno od neformalnih druženja bilo je u restoranu na Grand Placeu.

 

Postoji li nešto što si osvijestila o samoj sebi čega prije nisi bila svjesna dok se nisi susrela s tako velikom ulogom?

Najveći problem s kojim sam se susrela jest samo vođenje članova Nexta – organiziranje članova na zadatke i kontroliranje je li svatko izvršio svoje dužnosti. Za sebe ne mislim da ostavljam dojam strogoće, dapače. Kada sam preuzimala funkciju predsjednice, Barbara mi je savjetovala da budem stroža od nje. Mislim da tu strogoću nisam uspjela postići, ali vjerujem da sam većini članova uspjela prenijeti entuzijazam oko samog koncepta Junior Enterprisea.

Jesi se ikad vidjela na takvoj poziciji?

Tijekom prošle godine često sam razgovarala s kolegicom Nikolinoj
Jurjević o idejama za budućnost Nexta te bih zbog toga na ovo
pitanje odgovorila potvrdno. Ipak, ne vidim se sama na ovoj poziciji. Rekla bih da Nikolina, Lovorka i ja zajedno vodimo Next.