Živite svoj život kao da vam je druga šansa

Uspješan ste alumnus Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Što Vas je potaknulo odabreti ZŠEM? Koja znanja i vještine ste stekli tijekom studija koje su Vam dale prednost nad kolegama s drugih institucija na tržištu rada?

Za mene je odabir preddiplomskog studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa bio jako jednostavan zbog kombinacije vrhunskih predavača, iznimno kvalitetnog programa studija i široke lepeze dodatnih aktivnosti. Većina predavača ima iskustvo iz industrije i jako je pristupačna. Najviše prednosti na tržištu rada dobio sam zbog međunarodnih natjecanja, prakse u globalnom sjedištu Adidasa i razmjene na prestižnoj ESB Business School u Njemačkoj. Međunarodna prepoznatljivost i akreditacije ZŠEM-a otvorile su mi vrata za nastavak školovanja na najboljim poslovnim školama u svijetu.

Što biste savjetovali našim studentima za uspješnu karijeru? Postoji li određeni aspekt studija i rada na koji bi se trebali koncentrirati ukoliko žele lako pronaći posao iz snova?

Svakako bih savjetovao svim studentima da iskoriste mogućnosti koje nudi Međunarodni ured i Career centar, poput studentskih razmjena, praksa, prezentacija kompanija i natjecanja. ZŠEM omogućava pristup prestižnim poslovnim školama bez dodatnih naknada (iako su školarine kod njih višestruko skuplje). Uz međunarodno iskustvo možete usavršiti engleski jezik, steći prijatelje iz cijeloga svijeta i dobro se zabaviti.

Jeste li lako pronašli posao po završetku studija? S kojim izazovima ste se susreli na tržištu rada?

Nakon završetka studija tražio sam posao koji pruža prilike za profesionalni i osobni razvoj, omogućava međunarodno okruženje i potiče rad u manjim timovima. Na tržištu je trenutno „rat za mlade talente“ koji mi je pomogao lako naći posao. Iako je većina mojih kolega otišla raditi u inozemstvo, odlučio sam se vratiti u Hrvatsku zbog prilika koje McKinsey nudi – idealna kombinacija putovanja i rada u međunarodnom okruženju iz Zagreba. Kroz tri godine sam napredovao od ulazne pozicije do pozicije voditelja odjela. Napredovanje i postizanje osobne izvrsnosti omogućila mi je „feedback“ kultura i vrhunski treninzi koje sam pohađao diljem svijeta.

Danas radite kao Viši analitičar i Voditelj odjela za razvoj novih klijenata u McKinsey-ju. Što smatrate svojim najvećim prednostima za tu poziciju?

Osoba sam poduzetničkog duha koja voli nalaziti odgovore na teška pitanja i raditi u međunarodnom okruženju. Prema mom mišljenju McKinsey jako cijeni visoku predanost poslu, zdravu dozu ambicioznosti, otpornost stresu i postavljanje pravih pitanja.

Kakve kandidate traži Vaša tvrtka? Mislite li da bi se ZŠEM-ovci dobro snašli u takvoj vrsti posla? Zašto?

McKinsey & Company je globalna tvrtka koja se bavi menadžment konzaltingom. Traži kandidate koji su izvrsni u rješavanju izazova, imaju poduzetnički duh, žele biti lideri i mogu razviti kreativna rješenja za zahtjevne probleme. Tvrtka nudi zanimljiv i uzbudljiv posao u međunarodnom okruženju uz svakodnevno učenje od kolega i mentora koji su eksperti u svojim područjima. Prilike za rast i razvoj u tvrtki su neograničene obzirom da svaka osoba može oblikovati karijeru u skladu s vlastitim iskustvom, vještinama i željama. Pristup razvoju karijere je “Make your own McKinsey”. Smatram da bi se najbolji ZŠEM-ovi studenti odlično snašli u McKinsey-ju uz dobru pripremu za zahtjevan selekcijski proces.

Koja su Vaše preporuke i savjeti sadašnjim studentima ZŠEM-a?

Želio bih prenijeti poruku koju je Salman Khan (Khan Academy) dao MIT diplomantima 2012. godine. Zamislite sebe za 50 godina. Tada s tih 70-ak godina pogledajte natrag na svoj život. Mislit ćete o svim sjajnim trenutcima s obitelji i prijateljima. Onda ćete pogledati na svoje pogreške. Poželjet ćete da ste se smijali više, voljeli više, plesali više, putovali više… Poželjet ćete da ste bolje iskoristili svoje talente. Što ako biste se mogli vratiti u prošlost? Što biste učinili drugačije? Sada imate priliku za sve iznova! Od danas možete biti izvor pozitivnosti koju ste željeli cijelo vrijeme. Živite svoj život kao da vam je to druga šansa!

Sugovornik: Ilija Obradović