„Upis na ZŠEM bila mi je najbolja odluka u životu“

Isplati se biti najbolji! Nakon što je najuspješnije napisala prijamni ispit te na taj način osvojila stipendiju na ZŠEMu, Matija Matea Stojić osvojila je i dodatnu motivaciju za korištenje svake aktivnosti koju ZŠEM nudi. Iako nikad do tad nije ni pomišljala na upis ekonomije ZŠEM joj je promijenio taj stav. Što to osobu može motivirati da upiše nešto što joj prije nije bio interes saznajte u nastavku.

I: Bok Matija! Možeš li reći čime se baviš otkako si završila fakultet?

M: Bok!  Nakon što sam završila MBA Human Resources Management na ZŠEM-u te stekla prethodno radno iskustvo u ljudskim resursima u FMCG kompaniji i agenciji za zapošljavanje, dobila sam posao u UNICEFU gdje skoro dvije godine radim recruitment u fundraising odjelu.

Osim toga, u privatno vrijeme pomažem u razvoju obiteljskog posla, zdravstvene poliklinike za žene. Drugo područje interesa mi je digitalni marketing, tako da pokušavam što više učiti o tome, kroz tečajeve i seminare.

I: Zaista je inspirativno to što i dalje imaš motivaciju za učenje i napredak. No, kako to da si se uopće odlučila za upis na ZŠEMov program ekonomije?

M: Nakon srednje škole pauzirala sam godinu dana i radila u marketing odjelu jedne velike kompanije. Do tada nisam razmišljala o ekonomiji, međutim dobila sam nekoliko preporuka za ZŠEM i odlučila sam se upisati ga. I mogu reći da mi je to jedna od najboljih odluka u životu.

I: Imaš li neke uspomene koje su tu odluku učinile jednom od najboljih?

M: Najdraže uspomene su mi svakako studentska razmjena u Seulu, koju nikad neću zaboraviti. Također ljetna škola u Portugalu. Once in a lifetime uspomene + internacionalna prijateljstva + putovanja = dobitna kombinacija!

I: Vjerujem da si kroz ta iskustva stekla razne vještine i znanja koje ti i danas puno koriste?

M: Tako je! Najviše cijenim prijateljstva i poznanstva koja sam stekla i vrijedne poslovne, ali i životne savjete koje su nam davali profesori. Izbrusila sam komunikacijske vještine, vještine prezentiranja, naučila sam efikasnije koristiti najvažniji resurs- vrijeme i pravilno rasporediti prioritete.

I: U duhu tog što bi preporučila sadašnjim studentima ZŠEMa?

M: Sadašnjim studentima ZŠEM-a bih preporučila nekoliko stvari:

 

  • Budite sretni i zahvalni što imate priliku studirati na fakultetu gdje su grupe male, profesori izvrsni i gdje niste samo broj. I nemojte se obazirati na predrasude koje nažalost još uvijek postoje za privatne fakultete.

  • Iskoristite maksimalno sve što fakultet nudi: priključite se dodatnim grupama, budite mentor stranim studentima na razmjeni itd.

  • Svakako odite na razmjenu! Ako možete odite na više razmjena. Nemojte to propustiti, jer je stvarno jedinstvena prilika. Zaboravite na prepreke, samo odite i zabavite se!

  • Uživajte! Ovo vam je stvarno najbezbrižnije razdoblje u životu.

I: Hvala na korisnim savjetima Matija! Pratiš li ti neki moto ili savjet u životu?

M: Jedan od životnih principa prema kojima živim je „kaizen“ – trajno usavršavanje. Konačni san je da ostvarim svoju životnu svrhu. Vjerujem da sam u ovom trenutku upravo tamo gdje trebam biti, ali uvijek očekujem više od sebe i želim se konstantno razvijati i raditi na sebi, privatno i poslovno. Tako da bih rekla da sam na putu ostvarenja ciljeva, želja, snova, a jednog dana i svrhe.

I: Matija hvala ti puno na ovom inspirativnom razgovoru!  Sigurni smo da ćeš inspirirati još puno naših studenata u budućnosti sa svojim stavom i postignućima!

 

Magdalena Bušić