Trud se uvijek isplati! Ne odustajte od svojih snova

Uspješna ste alumna Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Što Vas je potaknulo odabrati ZŠEM-ov program? Što je najviše utjecalo na vaš razvoj karijere, a stekli ste na ZŠEM-u? (Koja znanja i vještine ste stekli tokom studija koje su Vam dale prednost nad kolegama s drugih institucija na tržištu rada?)

U vrijeme kada sam upisala ZŠEM radila sam u farmaceutskoj industriji za jednu hrvatsku korporaciju. U toj tvrtki vodila sam odjel korporativnih komunikacija. Iako sam tada već imala jedan magisterij (Odnosi s javnošću) koji sam završila na fakultetu u Dublinu, zainteresirala sam se za MBA program iz razloga što je nudio niz predmeta iz ekonomije koji su meni, kao diplomiranom novinaru, nedostajali. Razmatrala sam nekoliko privatnih škola i kako je ZŠEM imao reputaciju najbolje privatne škole, prevagnula je odluka da upišem ZŠEM. Danas znam da sam donijela pravu odluku. Naravno da sam stekla nova znanja i vještine, pogotovo iz ekonomije što mi je i bilo možda najvažnije. No ono što bih također izdvojila jest da mi je MBA studij pomogao da izgradim prijeko potrebno samopouzdanje koje mi je trebalo na dnevnoj bazi kada sam radila menadžerski posao, a poslije mi je itekako dobro došlo i za privatan biznis koji sam pokrenula. Kako godine prolaze shvatila sam da nisu isključivo znanja i vještine najbitnije u biznisu, nego način na koji pojedinac predstavlja svoje ideje i namjere. Za to ti treba mudrost da izabereš pravi trenutak i samopouzdanje da ne odustaneš od svojih ideja.

Što bi ste savjetovali našim studentima za uspješnu karijeru? Postoji li određeni aspekt studija i rada na koji bi se trebali koncentrirati ukoliko žele lako pronaći posao iz snova?

Mišljenja sam da uvijek trebamo slijediti svoje snove. Ako nemate snove – nešto čemu težite da budete, makar i samo ideju, onda je to prva stepenica otkuda trebate početi. Danas uz svu globalizaciju (sve nam je dostupno) i opće podizanje razine svijesti postoji mnogo načina kako se povezati sa samim sobom, a s ciljem da razbistrimo što to mi sami uistinu želimo i možemo raditi. Ako je ta prva stepenica riješena, u smislu da pojedinac zna što želi, onda treba mudro isplanirati put do tog cilja, odnosno u ovom slučaju posla iz snova. Ponekad je slučaj da mladi ljudi žive pomalo u iluziji te da očekuju brda i planine nakon završenog fakulteta. Treba biti realan i svjesan zemlje u kojoj živimo, te koje su realne mogućnosti. Također, vrlo često (kao i u ostalim sferama života) će doći i do rađenja kompromisa. Nekima, kojima je na primjer najbitnija financijska kompenzacija, vrlo vjerojatno će trebati žrtvovati dio svog privatnog života i vremena jer će visoko plaćen posao to od njih zahtijevati. Dok će na primjer neki drugi, kojima je najvažniji socijalan faktor, možda pretrpjeti malu plaću, za dobru atmosferu i društvo na poslu. To su osobni kriteriji svakoga od nas. Savjet za uspješnu karijeru je da se uvijek trudite u poslu jer u konačnici trud se uvijek isplati, da ne odustajete od svojih snova, iako vam se ponekad može činiti da su vaši snovi stavljeni ‘na čekanje’. Nikad nemojte ‘zabijati nož u leđa’ kolegi na poslu, a ovo stoji i za izvan posla. Manje se usredotočite na tuđe živote i tuđe probleme, a dnevno ‘pometite’ u vlastitom dvorištu. Mali koraci čine velike stvari, budite strpljivi i nježni prema sebi. Za vrijedne ljude uvijek će biti mjesta na tržistu rada.

Zašto ste se odlučili na osnivanje takve vrste tvrtke i čime se točno bavite? Što je „core business“ Plasma Saal Ltd.-a? Koliko Vam je u tome pomoglo studiranje na ZŠEM-u?

PlasmaSaal se bavi alternativnim tehnikama liječenja kao sto su dijagnostika i terapija putem frekvencija, kvantna medicina i dr. U PlasmaSaal-u primjenjujemo holistički pristup liječenju što znači da se čovjek gleda kao cjelina, koju čine duh, um i tijelo. Ako netko ima problema s bubrezima, nećemo se izolirano koncentrirati samo na bubrege, nego ćemo razgovarati s osobom i pokušati ustanoviti što je točno na mentalnoj razini dovelo do bola na tom mjestu tijela. Bubrezi kao organ povezuju se sa strahom, pa često osobe koje se dugoročno boje nečega (ili svega) u životu, u konačnici mogu imati problema konkretno s tim organom. I dok se ne riješi uzročnik problema, problem nikad u konačnici ne može biti riješen. Oduvijek sam pokazivala interes za prirodne metode liječenja, zdravom hranom, fizioterapijom i drugim komplementarnim metodama. Tako da je i osnivanje PlasmaSaal-a nekako došlo prirodno.

Većina  biznisa dijeli iste ili slične početne pretpostavke.  Nije važno prodaješ li tehničku robu ili dodatke prehrani jer neke krovne zakonitosti u smislu organizacije, kupnje, prodaje, nabave, diverzifikacije portfelja su uvijek iste. I to je ono gdje ti edukacija pomaže – da znaš što sve postoji, da si svjestan svojih mogućnosti. Naravno da je svaka industrija priča za sebe, i da ima posebitosti u poslovanju, no to je nešto što se uči sa iskustvom. Važno da su temelji čvrsti, a to sam dobila na ZŠEM-u.

Kakve profile zaposlenika Vaša kompanija zapošljava/traži? Kako bi se ZŠEM-ovci snašli u takvoj vrsti posla? Zašto?

Zaposlenici PlasmaSaal-u, uz svoje tradicionalno obrazovanje, koje varira od ekonomije do psihologije, još imaju različita dodatna obrazovanja iz biorezonante medicine, hipnoterapije te nekih drugih tehnika i vještina. PlasmaSaal je dosta specifična kompanija, i bavljenje holističkom medicinom, kao i kod alopatske (zapadne) medicine – treba doći kao poziv. S obzirom da je to svakodnevan rad s ljudima, bitna je emocionalna inteligencija, odgovornost terapeuta, empatija, srdačnost i želja za dobrobiti svih klijenata.

Što bi ste poslali kao najvažniju poruku/pouku svim studentima i mladima koji su nesigurni u odabiru karijere ili traženja posla na tržištu rada, te traženja svojih uloga u svijetu?

Da se ne plaše probati. Kako drugačije možeš znati da ti nešto (ne)odgovara ukoliko to nisi osobno iskusio. Svijet se mijenja na način da je danas normalno u potpunosti promijeniti karijeru i to čak nekoliko puta u radnoj vijeku. Treba probavati dok ne nađemo ‘ono nešto’ što nas istinski ispunjuje.  I kada konačno pronađemo ‘ono nešto’ trebamo biti toliko slobodni da dopustimo da je sve prolazno i da cijenimo vrijeme dokle god  nas to ispunjuje. Ponekad  ‘ono nešto’ može trajati godinu ili pet godina i onda može početi slabjeti. To je onda znak da je vrijeme za novo traženje i nove izazove…

Koje su Vaše preporuke i savjeti sadašnjim studentima ZŠEM-a?

Za one mlađe (koji studiraju full-time) poruka je da uživaju u sadašnjem trenutku i studentskim danima. Osobno sam kao student mnogo puta mislila o tome kada ću jednog dana biti potpuno financijski stabilna, snažno sam željela da taj dan sto prije dođe. Na kraju je taj dan došao prebrzo. Danas, s odmakom, znam da sam trebala više uživati u tadašnjem trenutku. Za one starije (koji su poput mene studirali uz posao) poruka je: izdržite, znam da nije lako, ali u konačnici će sve vrijediti što ćete zaraditi ovim putem. U svojoj generaciji imala sam kolegice s malom djecom kod kuće i odgovornim poslovima u bankama i sl., prava je umjetnost bila žonglirati između privatnog života, poslovnog i studija. Ali svi nekako uspijemo na kraju. Kao što sam rekla – trud se uvijek na kraju isplati. Da nije bilo teško putem, ne bismo to cijenili na isti način.

I za kraj, želim podijeliti da sam kroz MBA studij na ZŠEM-u upoznala krasne ljude, od kojih su mi neki danas istinski prijatelji s kojima dalje rastem i dijelim svoj život.

Sugovornik: Ana Prelog