Preko ZŠEM-a na tri studentske razmjene

Mario Mrkša jedan je od dvojice studenata iz svoje generacije koji se odlučio otići na međunarodnu razmjenu već na drugoj godini. Za Madrid se odlučio jer je izvrstan spoj kulture, zabave i života, a pritom je imao priliku studirati na vrhunskom sveučilištu koje je vrlo cijenjeno, University Carlos III de Madrid. Također, kaže da je u Madridu i najbolji nogometni klub na svijetu, što je svakako pridonijelo  njegovoj odluci.

Nakon super iskustva u Madridu tražio je nove prilike i shvatio da ne može dočekati sljedeću razmjenu pa je odlučio napraviti i jednu „mini razmjenu“. Ponudila mu se prilika da ode na ljetnu školu u Chengdu koja je trajala 2 tjedna, ali iskusio je onoliko koliko možda netko nije u cijelom svom životu. Da stvar bude bolja, njegovu kinesku avantura financirala je kineska Vlada pa je na svome putovanju potrošio, kako kaže, manje nego što bi potrošio za jedan vikend na Zrću s ekipom. Tamo je naučio mnogo o njihovoj kulturi i ekonomiji te stekao nezaboravno životno iskustvo. 

Već nakon prve razmjene Mario je znao da se neće zaustaviti na tome te ga je nakon što je proveo nekoliko tjedana u Kini privukla zamisao da provede semestar u nekoj egzotičnoj zemlji. Ovaj put odluka je pala na Singapur koji glasi kao „najskuplji grad na svijetu“. Međutim, tamo je živio studentskim životom za koji se ispostavilo da i nije toliko skup kada živiš u studentskom domu i jedeš u studentskim kantinama. U Singapuru je studirao na jednom od top 15 sveučilišta na svijetu, Nanyang Technological University. Iako im je svima primarni cilj doći i učiti, nema studenta koji nije iskoristio ovakvu priliku da proputuje Aziju. Ni Mario nije bio izuzetak i tijekom razmjene je obišao skoro cijelu jugoistočnu Aziju. To je iskustvo na njega ostavilo velik utisak i sigurno će ga pamtiti do kraja života.

Mlađim generacijama je poručio:

„Počnite planirati već sada i fokusirajte se na ono što vas zanima. Nikada nije prerano početi planirati, samo jednom možete shvatiti da je sada već prekasno. Na faksu se nudi bezbroj mogućnosti koje morate znati iskoristiti na najbolji mogući način za Vas, sve ovisi o Vama!“

Autorica: Mia Bilogrević