Počinjem u ponedjeljak

Za sve one koji su barem jednom upotrijebili rečenicu iz naslova. Novogodišnje odluke su out – odluke za vrijeme sezone kolokvija su in! Svakome dobro dođe motivacijski tekst usred semestra.

 

Ako vas oduševljava pomisao na početak akademske godine odmah obustavite čitanje ovog teksta. Spoznaja da ću do Božića biti u kolotečini kao i prethodne godine u meni ne potiče osjećaj radosti. Rekla bih da početak ponovnog rješavanja svakodnevnih obveza dođe godini isto kao što ponedjeljak dođe tjednu. Dan kada ponovno pališ budilicu, moraš na faks, moraš riješiti taj kolokvij, ponekad i dva, obaviti usmeni ili predati seminar. Ljudi kažu da je ponedjeljak najomraženiji dan u tjednu, a priča se da se prosječna osoba ponedjeljkom nasmije tek oko podneva. U mnogim azijskim jezicima izraz za ponedjeljak doslovno znači dan početka;. Lako moguće da je ta spoznaja u podsvijesti dužna što, nakon što shvatimo da

nismo ispunili novogodišnje odluke, za koje smo na staru godinu bili sigurni da će nam od sutra; promijeniti život, uglavnom promjene ostavljamo za ponedjeljak kada smo sigurni da ćemo započeti nešto novo. A kad taj ponedjeljak dođe, sjetimo se da je do idućeg preostalo samo još šest dana i da neće propasti svijet ako odluka ne bude realizirana sada. Ja volim ponedjeljak, a razlog zašto imam izuzetno dobre osjećaje vezane za ponedjeljak, zašto sam ponedjeljkofil, a ne osoba koja mrzi ponedjeljak je jer sam se u svom životu posvetila svemu onome što volim, a kada volite ono što radite, studirate ili se jednostavno time bavite, počinjete zaista voljeti ponedjeljak. Nužno je napomenuti da ono što je prvi izbor u životu, nije nužno jedina stvar koju možete voljeti. Potrebno je naučiti voljeti trenutak i situaciju u kojoj se nalazite, a ostalo nakon toga dolazi vrlo lako. Najprije je potrebno PREUZETI INICIJATIVU. Kada napokon preuzmeš inicijativu i doneseš odluku da će tvoj život biti isključivo u tvojim rukama, shvatiš da sreća (i ljubav prema ponedjeljku) ovisi samo o tebi. Zašto baš ovaj ponedjeljak ne bi postao dan u kojem ćemo zaista biti pokretači pozitivnih promjena koje će dovesti kvalitetu života na višu razinu. Neka ovaj ponedjeljak bude lijepi početak tjedna, akademske godine, uspjeha i zadovoljstva. Preuzeti odgovornost zaista nije lako. Život se ne događa, život se svakodnevno živi, planira. Na život i njegovu stvarnost možemo utjecati. Opće je poznata uzrečica Kako zračite, tako i

privlačite. Zračim sreću, privući ću sreću, tu nema puno filozofije. Istina je da neće uvijek sve biti onako kako želimo da bude i pred time ne treba zatvoriti oči, ali treba dobro otvoriti oči činjenici da će to proći. S tim mislima počela sam mijenjati svoj odnos prema životu, a ujedno i samoj sebi. Počela sam donositi sve više odluka koje su me činile uspješnijom i boljom osobom. Sami odlučujemo kroz kakve naočale ćemo gledati na svijet, pa zašto one ne bi bile ružičaste?

Vjerujem da ste i vi bezbroj puta u životu zastali i shvatili da ste svima drugima prepustili odgovornost nad vašim životom, optužujući druge za ono što vam se događa i time izgubili konce koje ste trebali držati u rukama. Nikad se nećemo pomaknuti s mjesta na kojemu se nalazimo i nikad nećemo napredovati, ako živimo okrivljujući druge ljude za situaciju u kojoj se nalazimo. Moram priznati da sam se i sama osjećala dobro kada bih za sve krivila nekoga drugoga, za ništa se nisam osjećala odgovornom i krivom. Ali onda shvatiš – Zašto bih provela život optužujući profesore, roditelje, braću, sestre, prijatelje? Shvatila sam da sam sretnija kad sama držim volan u rukama i jednom kad vidim rezultate vožnje, puno sam sigurnija u sebe. Naravno, postoje loše odluke, ali kako kaže ona poznata uzrečica: Na greškama učiš, u uspjesima pobjeđuješ.

Svakodnevno treniram, imam najbolju trenericu na svijetu, zove se Nola. Izvan teretane smo dobre prijateljice, no, čim prijeđemo prag ulaznih vrata u mučionicu ona postaje glavni krivac za sve boli koje proživim u tih sat vremena treninga. A onda, jednog vikenda došla sam u situaciju da moja Nola nije mogla doći voditi trening. Ok, nema problema, sastavit ću si jedan trening sama, nije kvantna fizika. I nije bilo komplicirano kombinirati u glavi ponešto od zadnjih pet treninga koje sam odradila da bih dobila jedan, sastavljen od omiljenih vježbi, solidan plan. No, bilo je zaista teško izvesti ga. Još je teže bilo jer nisam imala koga okriviti za pretežak uteg. Jedna od mojih najvećih mana u životu je što ne volim vježbati. Zapravo, nikada nisam voljela, do sada. Uvijek su mi roditelji bili krivi jer su me tjerali da se nečim moram baviti, nakon njih, treneri koji su mi stvarali muke. Nikako se nisam pomirila sa situacijom u kojoj se moram mučiti. Tako je u životu, svi su ti krivi, a zapravo nitko nije. Shvatila sam da ne treniram radi svoje trenerice nego radi sebe same. Naučila sam lekciju i zaključila sam: Patricia, to je za tvoje dobro. I stvarno, kako sam napredovala u vježbanju, razne stvari mogla sam obavljati bolje nego inače. Treniram i sada, moj odnos prema vježbanju se promijenio, pa su počeli stizati i bolji rezultati. Dok god sam odrađivala treninge jer su me drugi na to tjerali, trčala za mamu, a dizala utege za tatu, nisam imala neko zadovoljstvo. Također, vježbanje pozitivno utječe na vaše raspoloženje. Ovo je bio samo maleni hint kako biste mogli krenuti već danas, da za kolokvij u ponedjeljak malo brže naučite, i rezultat bude ipak malo bolji nego inače. 😀

Vjerujem da se često nađete u situaciji da želite tako puno toga obaviti u što kraćem roku,usput otići na super konferenciju koja će biti na faksu i onu odličnu predstavu u Lisinskom, ali jednostavno se izgubite u svim obvezama. Polako. Tako sam rekla i sebi. Sjedni. Udahni. Napiši raspored. Ništa nije nemoguće. Shvatila sam da se puno lakše organizirati ako sve stoji negdje na papiru. Ili u mobitelu, oni su danas poprilično smart. Bitno je da uz sve obveze imaš vrijeme za sebe. Neka jedan dan u tjednu sve stane, neće se dogoditi ništa strašno, ali zadovoljstvo će biti veliko. Pročitaj knjigu, posjeti muzej ili jednostavno idi u wellness, što uopće ne zvuči loše. Napravila sam listu mjesta koje želim posjetiti, brojna jednodnevna putovanja koja će ispuniti moje vrijeme. Uostalom, nakon uspješno odrađenog tjedna, valja se malo počastiti, zar ne?

Korak po korak. Malo truda i rada na sebi i ponedjeljak postaje dan kojega voliš. Uživaš. Svaki dan je dobar dan. I onaj dan kada pada kiša, trčiš za tramvajem, a usput prođe auto koji projuri kroz lokvu vode i zalije te od glave do pete, postaje dobar dan, samo jer si ti tako odlučio. Vježba na samome sebi najvrjednije je što možete učiniti jer će upravo ta vježba izgraditi savršene ljude, baš kakvi vi zapravo i jeste.