Mindset kao vodič do cilja

Zacrtamo cilj, znamo što nam je činiti, krenemo djelovati i zatim se dogodi ono čega smo se najviše bojali; neželjeni problemi koji nas demotiviraju u našem daljnjem radu, prepreke za koje mislimo da su nerješive. Motivacija ishlapi, a naši snovi i ciljevi ostaju upravo to, samo snovi, neostvareni.

Dozvolite da podijelim trenutak u svom životu koji me natjerao da počnem proučavati i učiti o važnosti naših misli i kako ih pretvoriti u djela. Još od malih nogu imao sam problema s težinom, uvijek sam bio onaj kojeg su zadnjeg birali kada se igrao nogomet, a kada bi me izabrali, stajao sam na golu kao što je i običaj kod djece s viškom kilograma. Kao dijete ne razmišljaš kakve sve posljedice to može imati kasnije i kako utječe na tvoj vlastiti život. Došlo je vrijeme srednje škole, a s time i malo izraženiji stupanj socijalizacije. Kažu da je važno ostaviti dobar prvi dojam, jer se ta prilika nudi samo jednom. Ja nažalost nisam često to uspio napraviti, jer mi je moj izgled i višak kilograma rušio samopouzdanje te sam ispao onaj „creepy“ klinac koji uvijek poravnava majicu da izgleda mršavije.

Jednog dana vidio sam frenda kako je obukao tamnoplavu košulju s bijelim točkicama, i pomislim kako je to najljepša košulja koju sam ikad vidio. Sljedeći dan idem u dućan gdje je kupljena, isprobam je, stanem pred ogledalo i sve što vidim je sebe kako izgledam kao trokrilni ormar. Od toga dana sam odlučio zakoračiti u drugi svijet i krenuti na putovanje. Počeo sam vježbati, paziti na prehranu i radio sam sve što sam znao da pomaže pri gubitku kilograma. Fast forward, izgubio sam skoro 50 kilograma i od onda si više nikad nisam dozvolio da se vratim u staru formu.

Pritom sam čitao jako puno knjiga koje uče upravo to, pravilan, pobjednički mindset. Ako nešto želiš toliko jako, spreman si učiniti sve da to i ostvariš, unatoč svim preprekama i odricanjima koje ćeš morati prijeći. Za ostvarenje svakog velikog cilja potrebno je mnogo rada i truda, ali i odricanja i izlaska iz svoje „comfort zone“ (ponajviše toga). Tek kada se nađeš u situaciji gdje sve djeluje protiv tebe, počinje vrijediti pravilo da samo najjači opstaju, odnosno oni koji se najbolje prilagode i suoče sa svim izazovima. Nije uopće važno koliko sporo se napreduje, ali je od iznimne važnosti da se nikad ne stane. Ako se zatvore vrata, uđi kroz prozor. Ako su i prozor i vrata zatvoreni, sruši ih, zaobiđi ih, napravi što god samo da se prođe prepreka i da zbog svoje čelične volje nikad ne izgubiš cilj. Kroz svaki naš pad i neuspjeh, mi učimo prihvatiti proces koji je potreban za izvršenje svih obaveza koje nas vode većem cilju. Proces je upravo to što razdjeljuje pobjednike od gubitnika. Pobjednici prihvaćaju proces i suočavaju se sa svime što nam baca, dok gubitnici kažu da oni to ne mogu, da je prezahtjevno i slično. A istina? Uz pravilan mindset i volju, svi mogu postići apsolutno sve što sanjaju ili žele, bez iznimaka. Svi.

Engleska riječ za strah je fear, a ta riječ može imati dva značenja:

Forget Everything And Run ili Face Everything And Rise.

Odabir je vaš.

Autor: Jakša Magdalenić