Matija Šokec na četvrtoj razmjeni!

Matija za početak reci nam koja ti je ovo razmjena i gdje si trenutno?

Trenutno se nalazim na studentskoj razmjeni u Poljskoj, točnije u Warsawi na Warsaw school of Economics. Ovo mi je četvrta razmjena! Prvu razmjenu sam proveo u Americi na University of Michigan Flint, drugu na Koc University u Istanbulu i treću na Nanyang Technological school u Singapuru. Svaka od sebe je priča za sebe i smatram da sam stekao iskustva koja nikad ne bi stekao da sam ostao doma na ZŠEM-u.

Jasno mi je otkud ti volja za toliko putovanja, ali je li teško uskladiti obaveze na faksu i dugo izbivanje iz Zagreba?

Iskreno, nije lagano uskladiti sve obaveze na faksu i dugo izbivanje iz Zagreba. Poseban problem su razlike između programa pojedinih škola i ZŠEM-a. Bilo je potrebno puno truda, upornosti i mailova prije razmjene da bi uspio priznati predmete koje sam slušao na svim razmjenama. U svemu su mi pomogli svi profesori sa ZŠEM-a od kojih sam dobio puno informacija i podrške. Posebno moram spomenuti i ZŠEM-ov international office koji mi je uvijek izašao u susret. Gospodin Javier Aquayo,  Stjepan Blažević i ostali u international office-u su uvijek bili ovdje kada sam ih trebao. Kao što sam napomenuo, prije svake razmjene potrebno puno napisanih mailova, našem International office-u i International office-ima partnerskih škola. Izrada rasporeda, traženje odgovarajućih predmeta koji se mogu priznati na ZŠEM-u, smještaja, izrada Learning agreement-a, te kordinacija sa voditeljima godina na ZŠEM-u su sastavni dio prije same razmjene. Nakon povratka s razmjene sljedi polaganje ispita, slušanje predmeta na ljetnoj školi, itd. Dakako da nije lagano slušati predmete dok kolege na facebooku postaju slike na plaži, ali smatram da se više nego isplati.

Možeš li izdvojiti neke razlike i sličnosti koji si primijetio između ZŠEM-a i fakulteta u inozemstvu?

Fakulteti na kojima sam bio su vrlo kvalitetni te sam na njima naučio jako puno. ZŠEM me dobro pripremio i nisam imao problema sa svladavanjem gradiva na ostalim fakultetima. Ostalo fakulteti su veći i imaju puno bolju infrastrukturu. Smatram da naši profesori znanjem pariraju svim profesorima koji su mi predavali na razmjenama. Također bi želio napomenuti da ZŠEM pruža individualan pristup svakom studentu i da je komunikacija sa profesorima odlična. Na drugim fakultetima, posebice sada u Poljskoj nisam osjetio tako individualan pristup svakome studentu pošto su grupe veće.

Vjerujem da si stekao prijateljstva sa studentima iz cijelog svijeta?

Istina, prijatelja ima širom cijelog svijeta! Od Kanade, SAD-a, Meksika, Argentine, Brazila, Europskih zemalja, Singapura pa čak Kirgistana, Irana, itd. Predivno je upoznati ljude koji ne razmišljaju kao što mi razmišljamo, drugačijih uvjerenja, kultura, religija, stavova i znanja. Kontakt sa svakom takvom osobom proširuje vidike i uistinu postajete građaninom svijeta. Puno se može naučiti od svakog od njih osobno, a još više od same zemlje u kojoj se nalazite. SAD, Turska, Singapur i Poljska, ne znam može li biti različitije, što je super stvar.

Koje iskustvo možeš izdvojiti kao najzanimljivije?

Vrlo je teško izdvojiti jedno iskustvo. Svaka razmjena je jedno veliko iskustvo, svaki dan i putovanje je jedno novo iskustvo kada si na razmjeni. Singapur mi je zasigurno bi najveći kulturološki i klimatski šok. Turska je bila jednostavno neopisiva. Amerika kao zemlja mogućnosti i materijalizma. Poljska vrlo slična Hrvatskoj, a opet različita.

Koju bi od 4 razmjene odmah ponovio da možeš?

Svaku! Ali ako već moram birati ipak bih stavio Istanbul (Tursku) na prvo mjesto.

S obzirom da si već dugo izvan Hrvatske vidiš li se u budućnosti u inozemstvu ili ipak ne?

Teško je reći, volio bi se okušati vani, ali na kraju bi se vratio u Hrvatsku.

Što bi poručio ZŠEM-ovcima?

Iskoristite mogućnost razmjena! Osobno Vam garantiram da gdje god odete nećete požaliti. Bilo to Indija, Turska, Kina, Singapur, Francuska, Njemačka, SAD… Razmjena je neprocjenjivo iskustvo i napredovat ćete u svim pogledima, a u svemu tome uživati.

Sugovornik: Matija Šokec