26 November 2024

Lovrino iskustvo prakse u Parizu

Lovro Nevidal, naš student 2. godine na ZŠEM-u, nedavno je imao izvanrednu priliku sudjelovati u tjednoj praksi u Global Markets odjelu Banke of America u Parizu. Tijekom ovog iskustva, Lovro je stekao vrijedne uvide u dinamični svijet investicijskog bankarstva, od trgovanja i prodaje do upravljanja rizicima i stvaranja tržišne likvidnosti. U ovom intervjuu, Lovro dijeli svoje iskustvo, vještine koje je razvio i lekcije koje je naučio tijekom svog vremena u jednoj od vodećih financijskih institucija na svijetu.

Što je bio fokus vašeg iskustva na praksi u Bank of America?

Sudjelovao sam u tjednom programu prakse u Global Markets odjelu Banke of America u Parizu. Global Markets odjel igra ključnu ulogu u financijskim tržištima, fokusirajući se na ključne funkcije kao što su stvaranje tržišne likvidnosti, pružanje trgovinskih i prodajnih usluga, pomoć klijentima u ulaganju ili prikupljanju kapitala povezivanjem s investitorima, dizajniranje rješenja za upravljanje rizicima i mnoge druge. Cilj prakse bio je omogućiti nam uvid u sve ove usluge i infrastrukturu koja stoji iza njih.

Koja je bila tvoja uloga tijekom prakse?

Timovi u tvrtki podijeljeni su prvenstveno prema njihovim ulogama, kao što su Trgovanje, Prodaja, Struktuiranje itd., a ti timovi su dalje podijeljeni prema vrstama imovine koje pokrivaju: Obveznice, Kredit, Robe…

Prvog dana bio sam smješten u prodajni tim koji pokriva klijente u Srednjoj i Istočnoj Europi, Bliskom istoku i Južnoj Africi, za sve vrste imovine. Prodajni timovi rade kao poveznica između trgovaca i klijenata banke. Njihove glavne odgovornosti uključuju: izgradnju odnosa s klijentima, pružanje uvida u tržišta i ponudu rješenja za upravljanje rizicima. Išao sam od stola do stola, razgovarao s članovima tima o njihovom svakodnevnom radu i ulogama unutar tima. Također, bio sam pozvan da sudjelujem u nekoliko sastanaka i poziva s klijentima.

Kako si istraživao druge timove tijekom svoje prakse?

Sljedećih dana imao sam slobodu odabrati timove u koje želim otići. Najviše vremena proveo sam s trgovačkim timovima. Zadatak trgovaca je izvršavati narudžbe klijenata, pružati tržišnu likvidnost i razvijati strategije za upravljanje financijskim rizicima i maksimiziranje profitabilnosti. Objasnili su mi različite strategije koje koriste i pokazali primjenu tih strategija na tržištu. Također sam stekao uvid u različite algoritme koje su trgovci i “quanti” razvili kako bi im pomogli u izvršavanju trgovina. Onaj koji mi je bio najzanimljiviji bio je razvijen specifično za trgovinu kakaom. Također je bilo zanimljivo razgovarati s FOREX trgovcima i raspravljati o utjecaju potencijalne Trumpove pobjede na snagu dolara (bio sam tamo neposredno prije izbora).

Koje si uvide stekao tijekom prakse?

Također sam proveo neko vrijeme s ljudima iz odjela za struktuiranje, što mi se činilo kao najteža, ali i najzanimljivija uloga. Uloga struktuiranja u BofA sastoji se od dizajniranja i prilagodbe financijskih proizvoda i rješenja kako bi zadovoljila specifične potrebe klijenata. To uključuje kreiranje derivata, alata za upravljanje rizicima i inovativnih investicijskih strategija koje rješavaju složene financijske izazove koji su gotovo uvijek potpuno jedinstveni za tog klijenta. Kao rezultat toga, pojedinačna transakcija koju ovi timovi obavljaju često može trajati nekoliko mjeseci da bi bila završena.

Kakav je bio sveukupni doživljaj ove prakse na tvoje karijerne ciljeve?

Za kraj, imao sam priliku vidjeti kako izgleda rad u različitim segmentima velike investicijske banke. Osobno, smatram da je ovo iskustvo bilo vrlo korisno jer sam znao da želim raditi u investicijskoj banci, ali nikada nisam znao koji bi mi posao najbolje odgovarao, niti sam znao kako izgleda svakodnevni rad na takvom mjestu. Ova praksa dala mi je uvid u obje stvari i olakšala mi da se usmjerim na postizanje tog cilja u budućnosti.

Također, imao sam priliku odvojiti vrijeme za istraživanje i uživanje u prelijepom Parizu, posjetiti neka od njegovih ikoničnih mjesta i doživjeti francusku kulturu i kuhinju s obitelji.