Ljubav prema ekonomiji rodila se još u osnovnoj školi

Martina Bilić naša je alumna koja nam se pridružila na Danu orijentacije i za naše brucoše ispričala svoju priču. Nakon završenog preddiplomskog studija ZŠEM-a, te potom i MBA studija računovodstvo i revizija, Martina je nastavila svoje obrazovanje kako bi dobila ACCA akreditaciju za međunarodnog računovođu.

S 14 godina, kada je završavala osnovnu školu, želja joj je bila upisati ekonomsku srednju školu, no roditelji koji su završili zagrebačku V. gimnaziju za to nisu htjeli ni čuti. Smatrali su da njihova kćer mora upisati gimnaziju u kojoj će imati priliku učiti i latinski, fiziku, kemiju te ostale predmete koje ne bi imala prilike slušati da je upisala ekonomsku školu. Nakon završene gimnazije bila je ustrajna u svojim željama te je odlučila napokon upisati tu ekonomiju o kojoj je toliko maštala. Roditelji su je sada odlučili podržati te su joj pomogli da započne svoj put u najboljem smjeru. Zajedno su odlučili da je za Martinu najbolji odabir Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

Danas Martina kaže da je to bila najbolja odluka koju su za nju roditelji ikad donijeli i na tome im je vrlo zahvalna. Bila je odličan student, pohađala sva predavanja i upijala brojne savjete profesora. Za sebe kaže da je bila i prilično „dosadna“ jer ste ju stalno mogli vidjeti u prvim klupama kako nešto propitkuje, ali sve zato što je bila opčinjena onime što studira. Iako ste njeno ime uvijek mogli naći na potpisnim listama na predavanjima, vrlo često ste ju mogli sresti i vani. Za izlaske je imala vremena jer je većinu stvari naučila već na samim predavanjima pa joj doma nije trebalo puno vremena da sve nauči i uvijek bude među najboljima. Njena volja i želja su je držale ne samo prije nego što je upisala željeni fakultet već i tijekom studija kad je napokon počela učiti ono što ju je stvarno zanimalo. Osim na samim predavanjima bila je aktivna i kao demonstrator na katedri za računovodstvo gdje se kasnije i zaposlila. Unatoč tome što je njena mama mislila da to nije područje za nju, ona je zauzela svoj stav i odlučila se za računovodstvo. Sve ljetne prakse koje je odrađivala upućivale su je na to da prodaja ili marketing jednostavno nisu vrsta posla kojim se želi baviti te su joj davale dodatno samopouzdanje da se posveti računovodstvu.

Na trećoj godini studija provela je semestar na međunarodnoj razmjeni u Švedskoj što je bilo nezaboravno iskustvo koje je proširilo njene horizonte. Kasnije, u sklopu MBA-a odlučila se za još jednu razmjenu, ali ovoga puta u Americi na sveučilištu John Caroll.

Preporučila bih svakome odlazak na barem jednu studentsku razmjenu jer osim znanja koja steknete na fakultetu, naučite i nešto puno više. Kako živjeti sam, odvojeno od roditelja i obitelji te kako funkcionirati sa ljudima različitih kultura i pogleda na svijet. I još jedna stvar na kraju, ustrajte u svojim željama, borite se za svoje stavove i budite uporni jer se upornost se na kraju isplati!

Autorica: Mia Bilogrević