Kroz praksu vidiš kako 'stvarni svijet' zaista funkcionira

Ana Krešić, alumna, praksa u OECD-u, Investment Compact for South East Europe (Relations Secretariat), Pariz

Alumna Ana Krešić, polaznica jednogodišnjeg magisterija iz ekonomije na Barcelona Graduate School of Economics u Španjolskoj. Za vrijeme studija na ZŠEM-u Ana je stručnu praksu odradila u Parizu ni manje ni više nego za OECD. Danas, ova ambiciozna i marljiva alumna, odlučuje želi li nakon programa u Barceloni upisati doktorat ili pronaći posao u kojem će pokazati stečene analitičke i tehničke vještine. Dok Ana odlučuje o svojem daljnjem profesionalnom putu, pročitajte njezino francusko iskustvo s prakse.

Stručnu praksu odradila si u Parizu. Kako si se odlučila na internship u inozemstvu?

U Hrvatskoj prakse obično traju do dva mjeseca za vrijeme ljetnih praznika, dok su u inozemstvu česte prakse od 4-6 mjeseci ili više nakon zadnje godine studija i prije predaje i obrane diplomskog rada. Osim što je to dobar način provjere da li studentima koji će se vrlo brzo naći na tržištu rada zaista odgovara taj tip posla i odabrana kompanija/organizacija (što vrijedi i u drugom smjeru: budući poslodavci često ponude posao uspješnim praktikantima nakon diplome), također je lakše vidjeti kako ‘stvarni svijet’ zaista funkcionira jer su zadaci i odgovornosti koje dobiješ obično ozbiljniji kad praksa traje 6 mjeseci. Naravno, uz ostale prednosti kao što su usavršavanje jezika, život u drugoj zemlji, nova vrlo raznolika poznanstva, osamostaljenje i sve ostalo vezano uz osobni napredak.

Tako da odluka da odradim praksu u inozemstvu nije uopće bila teška, više je bilo pitanje pronalaska zanimljive prakse koju bih svojim tadašnjim znanjem i iskustvom mogla dobiti.

Na koji način si pronašla praksu u OECD-u? Kako je tekao selekcijski postupak?

Career centar ZŠEM-a je poslao mail u kojem je bio priložen natječaj za praksu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i napredak (OECD). Tražio se životopis i motivacijsko pismo što sam i poslala. Nakon nekog vremena dobila sam odgovor da sam pozvana na intervju preko telefona koji je trajao 20-25 minuta i uključivao standardna osobna pitanja vezana uz životopis, motivaciju i sposobnosti, ali i pitanja vezana uz sadašnju ekonomsko-političku situaciju Hrvatske i moje viđenje iste. Sat vremena nakon intervjua sam dobila email u kojem su mi javili da sam prošla i drugu fazu selekcije nakon koje me čekao ispit. Ispit se sastojao od jednog pitanja na koje sam morala deskriptivno odgovoriti u roku od jednog sata gdje se provjeravao način razmišljanja i jasnoća pisane kompozicije, razina engleskog jezika i mogućnost smislenog rada pod strogim rokom.

Ubrzo nakon testa sam dobila ponudu za šestomjesečnu praksu u Investment Compact for South East Europe koji spada pod Global Relations Secretariat u OECD-u.

 

Kako izgleda jedan radni dan praktikanta OECD-a? Koje su bile tvoje glavne obaveze i odgovornosti?

Gotovo u svakom trenu sam bila uključena u par dugoročnih projekata koji su se odvijali u isto vrijeme i u različitim timovima, a nerijetko bi me angažirali i na manjim zadacima koji bi trebali biti obavljeni u toku tog dana. Tako da se radni dan sastojao od žongliranja obaveza vezanih uz dugoročne projekte za koje sam imala unaprijed dogovorene rokove za pojedinačne etape i kratkih zadataka koji su se obično sastojali od jednostavnog rada sa podacima, traženja ciljanih informacija na hrvatskom i ostalim jugoistočno europskim jezicima, izrade prezentacija i slično.

Neki od dugoročnih projekata na kojima sam radila su: Next Generation Competitiveness Initiative (za područja: Obrazovanje, Istraživanje, razvoj i inovacije, Zdravstvo, Tržišno natjecanje), razvijanje STRI baze za članice CEFTA-e, razvijanje baze industrijskih mjera i politika u novim članicama EU te organizacija konferencije, pomoć pri službenim prijevodima prijašnjih projekata i publikacija na hrvatski jezik.

 

Trenutno si na diplomskom studiju ekonomije u Barceloni. U kojoj mjeri te stručna praksa pripremila za izazove u daljnjem obrazovanju i poslu? Što misliš da si dobila od ovakvog međunarodnog iskustva?

Dobila sam novu perspektivu, naučila kako smjestiti (i koju točno) naučenu teoriju u okvire ovakvog tipa posla, otkrila nova područja koja me zanimaju, ali isto tako i na što se fokusirati kroz buduću edukaciju. Puno znače i nova poznanstva. Osim što sam upoznala krasne ljude i sklopila prijateljstva koja još uvijek održavam, čula sam tuđe priče i iskustva koja su mi pokazala mogućnosti i dala ideje kojih prije nisam bila svjesna. Uz to, imala sam priliku naučiti komunicirati i raditi sa starijim, educiranijim i iskusnijim kolegama koji su mi redovito davali dovoljno slobode i odgovornosti da razvijam vlastite ideje, a opet su me vrlo rado uputili kad god sam trebala pomoć. Vrlo je važno što sam se imala priliku iskušati u profesionalnoj sredini, usporediti s kolegama i vidjeti u čemu sam dobra, a na čemu trebam dodatno raditi – pritom mislim i na znanje, ali i način rada i komunikacije.

Koji je tvoj savjet mladim studentima u potrazi za internshipom u inozemstvu?

Ako ste u mogućnosti, svakako se prijavite pri završetku fakulteta i nemojte se bojati dužih praksi ili par odbijenica. P.S. OECD redovito traži praktikante preko svoje stranice 🙂

Sugovornik: Ana Krešić