Korak po korak, ali uvijek naprijed!

Donosimo vam priču našeg MBA studenta Borne Alača.

Korak po korak do ZŠEM-a! Nakon završetka studija poslovnog upravljanja u Rijeci kao student generacije, summa cum laude, želio sam nastaviti svoje obrazovanje. Saznao sam za određene kvalitete ZŠEM-a još dok sam kao predsjednik studentskog zbora svojeg, sad već bivšeg fakulteta, sudjelovao u Vijeću studenata Republike Hrvatske.

Tada sam upoznao tadašnjeg predsjednika Studentskog Zbora ZŠEM-a s kojim sam pričao i diskutirao o studiju u Hrvatskoj. Zahvaljujući uvidu kolege iz prve ruke odlučio sam se na upis razlikovne godine i MBA studija na ZŠEM-u. Iako sam i prije razmišljao o specijalizaciji u financijama, tijekom četvrte godine sam konačno odlučio krenuti u tom smjeru. Za to su dosta zaslužni profesori s katedre financija (Silic, Grubisic i Alajbeg), ali i ekonomije, koji su teme i znanje za koje sam zainteresiran prenijeli putem svog bogatog iskustva na zanimljiv i praktičan način. Naposljetku sam upisao MBA Corporate Finance.

Kako je krenuo MBA studij, tako je bilo sve više govora o Double degree programu na fakultetu, što je zaiskrilo moju želju da osjetim kako je to studirati u inozemstvu na najboljim poslovnim školama zapada. Odluka je pala na KEDGE Business school u Bordeauxu.

Od kraja veljače od početka svibnja 2018. godine bio sam u Bordeauxu, gdje nisam studirao Korporativne financije kao u Zagrebu već program EBP International, smjer Global management. Predavanja su trajala malo više od 2 mjeseca u jako intenzivnom tempu te su bila raspoređena na 11 kolegija. Većina kolegija je imalo naglasak na osobnom razvoju, upravljaju razlikama u promjenjivoj okolini te razvijanju soft skillsa. U tom periodu svaki student mog programa je imao barem 15 nastupa i prezentacija pred punim dvoranama iz različitih kolegija i različite tematike, nakon kojih su slijedile diskusije i debate. Tako da svakako razviješ vještine prezentiranja i kritičkog razmišljanja. Nakon predavanja slijedio je spring break i kratak odmor koji smo iskoristili za istraživanje uže i šire regije. Grad i regija su bogati prirodnim ljepotama, kulturnim događanjima i osebujnim vinarijama, lokalno zvanim «chateau», od kojih moram istaknuti Dune du Pilat, najvišu pješčanu dinu u Europi i predivan vinski grabić Saint-Émilion.

Nakon položenih svih ispita, uspješno sam odradio obveznu praksu u trajanju od 5 mjeseci u Rijeci za jednu francusku firmu kao vježbenik u računovodstvu i financijama. Mogao sam iz prve ruke vidjeti kako dobro uređeni sustavi funkcioniraju i primijeniti stečeno praktično znanje sa ZŠEM-a. Osobno mi je odlično što je stručna praksa obavezna, budući da ona omogućava primjenu stečenih znanja već tijekom studija te sam mogao vidjeti odgovara li ono zahtjevima hrvatskog i inozemnog tržišta.

Malo bih se pohvalio,  zahvaljujući stečenom i pokazanom znanju na stručnoj praksi dobio sam ponudu za posao u istoj tvrtki. Trenutno sam u procesu pisanja diplomskog rada na ZŠEM-u. Nadam se da ću u ovoj godini uspješno položiti Grand Oral kao završni ispit na KEDGE-u, obraniti diplomski rad na ZŠEM-u te tako steći svoj Double Degree.

Pouka cijele moje priče i mog obrazovanja je da se tijekom studija pruža mnogo prilika, neke od njih nisam mogao ni zamisliti, ali sam hrabro krenu u nove avanture. Također, uvidio sam vrijednost i uspješnost ostvarivanja ciljeva malim koracima.

Korak po korak, ali sigurno naprijed!

Borne Alač