Frankfurt School of Finance najbolji izbor za mene

Jedan od razloga zašto sam upisala Zagrebačku školu ekonomije i managementa bila je mogućnost razmjene, ali nikad nisam mislila da ću studirati u Njemačkoj. Otkada znam za sebe, Nijemce su uvijek prikazivali kao hladne, zatvorene ljude koji puno rade, a čija je zemlja najuspješnija ekonomija u Europi. Nisam mislila da ću se moći uklopiti u takvu kulturu.

Ja sam sanjala o zemljama čijim kulturama sam se divila, zemljama kao što su Rusija ili Kanada. Ali tad sam bila osamnaestogodišnja djevojka koja je tek upisivala studij ekonomije i managementa i nije znala što očekivati od studija. Nisam znala koja grana u tom prostranstvu ekonomije je grana na kojoj ću graditi svoju karijeru.

Tijekom studija, moj se pogled na ekonomiju i poslovni svijet potpuno promijenio. ZŠEM me od prvih tjedana fakulteta pripremio na svijet u kojem nema idile i svijet u kojem se uspjeh postiže radom, radom i radom. Odluku da na kraju ipak odem u Njemačku na razmjenu, donijela sam u Međunarodnom uredu ZŠEM-a u siječnju 2017. Bila sam asistentica u Međunarodnom uredu i radila sam s gospodinom Javierom Aguayom (još jedna od prednosti ZŠEM-a – možeš raditi na faksu!). Nakon premišljanja o par destinacija, razgovora s gospodinom Javierom, roditeljima i prijateljima, odlučila sam da je Frankfurt School of Finance najbolji izbor za mene.

Tada su moji prioriteti bili puno drugačiji od onih na početku studija. Naravno da mi je bilo bitno da idem u zemlju čija me kultura privlači, ali nije bilo na vrhu prioriteta. Željela sam studirati na prestižnom akreditiranom sveučilištu za financije, s dobrim resursima, profesorima i mogućnostima i željela sam poboljšati znanje njemačkog jezika. Frankfurt School of Finance and Management je jedan od top svjetskih fakulteta za financije i vodeći istraživački financijski centar u Njemačkoj, a ja bih subjektivno rekla i šire. U rangu je s prestižnim sveučilištima kao što su London Business School, BI Norwegian, Bocconi, itd. Iako sam znala da je to škola na kojoj želim provesti treću godinu, nisam znala što očekivati od Nijemaca u visokom školstvu. Prijatelji su se žalili zašto ne idem na neko sunčanije mjesto s morem i plažama, ali ja sam mislila da je Frankfurt najbolji grad na svijetu.

Prvi put sam posjetila Frankfurt u lipnju, 2016. kao dio nagrađenih studenata sa start-up natjecanja Open4Business. Proveli smo par dana u Frankfurtu posjećujući kompanije kao Commerzbank i institucije kao Deutsche Borse. Tad mi se Frankfurt jako svidio i to je uvelike utjecalo na moju odluku o mjestu studiranja u inozemstvu.

Bez puno priče o mom dolasku u Frankfurt, bacam se odmah na stvar. Frankfurt School je više nego ispunio moja očekivanja! I da, Nijemci su jako radišni. Arbeit über Alles! To mi se sviđa, atmosfera na faksu je jako motivirajuća, knjižnica je uvijek puna studenata, a predavanja od tri sata (što možda Hrvatima ne zvuči idealno) su uvijek zanimljiva i poticajna.

Sad sam na drugom semestru svoje treće godine studija, živim u Frankfurtu već 7 mjeseci, uživam u studentskim obvezama, unaprijeđujem znanje njemačkog jezika i znanje iz financija te sam se uključila u FS community – član sam par studentskih klubova, učim po njemačkom radnom vremenu – što znači stalno 😀 i pokušavam maksimalno iskoristiti svaki dan ovdje.

Da ne bude pogrešno protumačeno kako je Frankfurt samo grad businessa, bankara i nebodera, ipak sam ovdje na razmjeni: noćni život je skoro pa dobar kao u Zagrebu, a upoznala sam ljude iz cijelog svijeta – Jordance, Australce, Brazilce, Egipćana, itd. Što je najvažnije, stekla sam prijatelje za cijeli život, a tko zna, možda jednog dana i poslovne partnere!

Tko god da se premišlja o mjestu odlaska na razmjenu, moj savjet vam je da stavite sve na papir. Napišite tri grada u kojima biste željeli živjeti ili tri sveučilišta na kojima biste željeli studirati. Sastavite svoj popis prioriteta, razgovarajte s roditeljima, prijateljima, profesorima i savjetujte se s Međunarodnim uredom ZŠEM-a! Ali prije razmjene, knjigu u ruke, potrudite se imati što bolje ocjene da možete ići gdje god poželite. I kakvu god odluku donijeli, ne možete požaliti. Iz svakog iskustva nauči se nešto novo i pozitivno. Sretno!

Autor: Josipa Šegota