Doktorski studij izvodimo sa Sveučilištem Sheffield Hallam

Nedavno smo pokrenuli doktorski studij poslovne administracije koji izvodimo u suradnji sa Sveučilištem Sheffield Hallam, jednim od najpropulzivnijih modernih sveučilišta u Velikoj Britaniji.

Borna Jalšenjak je viši predavač poslovne etike i vodstva na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM) i jedan je od voditelja doktorskog studija iz poslovne administracije ZŠEM-a i Sheffield Hallam Sveučilišta. Pozvani je nastavnik na St. Ambrose University – College of Business (SAD) na programu Master of Organizational Leadership (MOL), te se usavršavao na poslovnoj školi IESE u Španjolskoj.

Iz područja vodstva i poslovne etike držao je brojne edukacije i treninge raznim kompanijama u Hrvatskoj i u inozemstvu. S Bornom Jalšenjakom razgovarali smo o stanju visokoškolstva u Hrvatskoj i  novom doktorskom studiju poslovne administracije.

Kako ocjenjujete stanje u hrvatskom visokoobrazovnom sustavu i može li ono naći svoje mjesto na međunarodnoj sceni?

Na međunarodnoj obrazovnoj sceni poslovne škole se suočavaju s rastućim izazovima i sve većom konkurencijom. To također vrijedi za sve škole u Hrvatskoj. Škole se moraju posvetiti kvaliteti programa i predavača kako bi uspjele u takvom kontekstu.

Kako bi dokazao svoju kvalitetu ZŠEM je svoje poslovanje uskladio sa standardima prestižne AACSB akreditacije (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) i time se pridružio 5% najboljih poslovnih škola u svijetu. AACSB je najstarija međunarodna organizacija za unapređenje kvalitete poslovnog obrazovanja. Za korisnu usporedbu valja spomenuti kako se u zajednici AACSB akreditiranih škola nalaze sveučilišta poput Harvarda, Yalea, Stanforda.

Nedavno je ZŠEM pokrenuo Doktorski studij poslovne administracije koji izvodi u suradnji sa Sheffield Hallam University. Kako je došlo do te suradnje i kako je studij koncipiran?

Tako je, ove godine je krenula prva generacija studenata na doktorskom studiju i na to smo jako ponosni. Duže vrijeme ZŠEM je pokušavao pronaći način kako zainteresiranima omogućiti usavršavanje u području poslovne administracije na najvišoj razini obrazovanja, tj. na doktorskom studiju.

Priliku smo prepoznali u doktorskom studiju poslovne administracije (Doctor of Business Administration – DBA) poslovne škole sa Sveučilišta Sheffield Hallam iz Velike Britanije. To sveučilište je svrstano među najpropulzivnija moderna sveučilišta u Velikoj Britaniji s velikim istraživačkim budžetom i iskustvom u međunarodnoj razmjeni. Kada se sve to uzme u obzir nije trebalo puno da ZŠEM prihvati partnersku ulogu i uključi se u njihov doktorski program.

Studij je osmišljen na način da omogućava polaznicima usklađenje i balans njihovih poslovnih karijera uz istovremeno uspješno pohađanje studija. Traje četiri godine i vrijeme je podijeljeno između nastave i samostalnog istraživanja pod vodstvom mentora. Mjesto održavanja nastave je Velika Britanija i Hrvatska. Nastavnici i mentori na programu su odabrani znanstvenici i stručnjaci s međunarodnim iskustvom sa ZŠEM-a i Sveučilišta Sheffield Hallam. Svakom od polaznika programa je dodijeljen mentor koji ih vodi kroz studij.

Škole se moraju posvetiti kvaliteti programa i predavača kako bi uspjele.

Kome je namijenjen doktorat i kakve se mogućnosti otvaraju onima koji ga završe?

Program je namijenjen svima koji se žele znanstveno i stručno usavršavati nakon postignutog magisterija te polaznicima omogućuje da unaprijede i obogate svoja akademska i praktična znanja. Po završetku doktorskog programa stječe se titula Doctor of Business Administration (DBA) Sveučilišta Sheffield Hallam, što je ekvivalent najvišem, doktorskom, stupnju formalnog obrazovanja. To pak otvara mogućnosti nastavka karijere kako u akademskom svijetu, na brojnim poslovnim učilištima i fakultetima, tako i na raznim pozicijama u privredi gdje se zahtjeva vrhunsko znanje i specijaliziranost.

Sugovornik: doc. dr. sc. Borna Jalšenjak

Novinar: Borivoje Dokler