Dajem sve od sebe da steknem znanje za budućnost

The Family Farm – more than a business, the Family Farm is a lifestyle. It is an ideal worth preserving.

Rodio sam se u Čakovcu 07.02.1996. godine i živim u Belici u Međimurju. Obitelj mi se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, otkupom, pakiranjem i distribucijom u Hrvatskoj i 9 izvoznih zemalja. Otkad znam za sebe slobodno vrijeme sam sa starijim i mlađim bratom provodio uz djeda, baku i majku u polju ili kod kuće u skladištu, ili uz oca na veletržnici u Rijeci i Zagrebu. Naučio sam da radišni, uporni i snalažljivi ljudi si mogu osigurati pristojan život. No, za takav život je trebalo uložiti puno vremena i rada.

Obiteljsku tradiciju proizvodnje pretežito krumpira mogu zahvaliti djedu koji je, s 12 godina, s dva konja i metalnim plugom pokrenuo naš obiteljski posao 1960. godine. Moj otac je 18 godina bio trgovac na Zelenoj tržnici na Žitnjaku u Zagrebu i na riječkoj veletržnici na Kukuljanovu. 1990-ih je osnovao obiteljski obrt Trgovina Dodlek iz čega je danas to preraslo u Dodlek – agro d.o.o., poduzeće sa 60 zaposlenih koje je tržišni lider u Hrvatskoj za proizvodnju, otkup i prodaju krumpira, te uz dodatne asortimane kao što su luk i celer.

U svoj toj priči ja sam trenutno na trećoj godini na ZŠEM-u, spremam se za razmjenu i polako pripremam ideju za završni rad. ZŠEM me naučio da nikad ne iskorištavamo sav naš potencijal koji možemo. Uvijek postoji mjesta za napredak i uvijek treba težiti za nečim boljim. Upisom na ZŠEM sam si obećao da ću davati sve od sebe kako bih stekao znanje za budućnost koja mi slijedi. Dobitnik sam Dekanove liste za prvu i drugu godinu studiranja, te se nadam biti dobitnik i na trećoj. Razmjena koja mi slijedi na jesen 2018. biti će Corvinus Egyetem Budapest u Mađarskoj. Planiram tamo provesti godinu dana jer učim mađarski jezik kako bih u budućnosti mogao još više poslovati s Mađarskom. Za vrijeme praznika radim kod kuće u obiteljskom poduzeću. Preko ljeta imamo najviše posla u polju i dajemo sve od sebe kako bismo osigurali našim vjernim kupcima kvalitetan i zdrav proizvod.

Nakon studija na ZŠEM-u i razmjene u Budimpešti planiram se vratiti doma. Znanje stečeno na ZŠEM-u i Corvinusu će mi pomoći da se uspješno borim za poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. Moja braća i ja planiramo ostati zajedno i nastaviti posao koji je pokrenuo naš djed, i otac koji je uzdignuo taj posao na višu razinu.

Autor: Andrija Dodlek