Ante Gotovina: Studirati u Singapuru u doba korone

Zovem se Ante, student sam  Zagrebačke škole ekonomije i managementa i odlučio sam drugi semestar četvrte godine studirati na razmjeni na Nanyang Technological University (NTU) u Singapuru. NTU je prestižno sveučilište, prema rankingu Times Higher Education 11.  je najbolje sveučilište u svijetu, smješteno izvan centra grada, ima vlastiti kampus veličine dva kvadratna kilometra u kojem živi i studira 33 000 studenata, pravi studentski grad. 

Zašto sam se za studentsku razmjenu odlučio baš za NTU Singapur? Nikada do sada nisam bio u Aziji, htio sam upoznati njihovu kulturu i način življenja.    Singapur je jako zanimljiva, dobro organizirana multikulturalna sredina, demokracija sa jasnim pravilima.

Došao sam početkom siječnja kada i semestar počinje, tada još nije bilo naznaka pandemije koja je za tako kratko vrijeme ugrozila cijeli svijet i naš dosadašnji način života. Prvi potvrđeni slučaj zaraze COVID 19 virusom ovdje je bio 23. siječnja, pa je tako Singapur bio jedna od prvih država koja je, suočena s ugrozom, morala uspostaviti  frontu obrane i poduzeti mjere protiv širenja COVID19. Otkazana je većina letova iz Kine, striktne provjere temperature putnika, obavezna karantena u trajanju od 14 dana za sve koji dolaze sa područja zaraze. Singapurska vlada je poduzela ozbiljne mjere sprječavanje širenja zaraze i zaštite svog stanovništva i poduzete mjere pokazale su se učinkovitima, u Singapuru COVID19 nema slobodnu transmisiju, svi slučajevi su uvezeni, svaki slučaj se istražuje.  Osigurali su povratak kući i karantenu svojim građanima koji su bilo poslovno ili zbog studija boravili u Kini. Javni prostor se redovito dezinficira, mjerenje temperature na ulasku na javna mjesta uobičajena je procedura, otkazani su samo događaji koji bi podrazumijevali okupljanje velikog broja ljudi. 

Odlukom Vlade Singapura sve su javne ustanove, sva sveučilišta, pa tako i NTU dobila jasne upute o mjerama zaštite kojih su se svi zaposlenici, profesori i studenti dužni pridržavati.  Mi studenti dva puta dnevno, ujutro i uvečer, mjerimo temperaturu i očitanu vrijednost šaljemo mailom na upravu. Ulazi u zgrade s učionicama opremljeni su termo kamerama, uz to svaki odlazak na predavanje moramo unaprijed online najaviti kao i navesti broj učionice. Svi studenti i zaposlenici  koji planiraju putovanja obvezni su obavijestiti fakultet o terminu odlaska, lokaciji i terminu povratka u kampus. U protivnom slijede disciplinske mjere i sankcije. 

Zbog pogoršanja situacije s virusom i porastom broja zaraženih, Vlada je 11. ožujka  donijela odluku da se po hitnom postupku otkazuju sva putovanja, prakse i razmjene građana Singapura, i to do kraja srpnja ove godine. Fakulteti i škole nastavljaju s radom, nema otkazivanja nastave, paralelno se za studente kao mogućnost uspostavlja i online nastava. Nanyang Technological University kao i ostala sveučilišta radi na tome, da se u ovakvim okolnostima i potencijalnim zaraženim studentima iziđe u susret i da im se alternativnim pristupima omogući da budu u tijeku sa studijom, kako bi smanjili zaostatke u praćenju gradiva. Usprkos dobroj organizaciji fakulteta i prevenciji širenja zaraze dosta stranih studenata prekinulo je razmjenu i otišlo sa NTU. Uprava fakulteta kao dodatnu sigurnosnu mjeru protiv potencijalnog širenja zaraze ovih dana je otkazala sve aktivnosti vezane uz sport i kulturu, limitiran je maksimalan broj studenata u učionici, knjižnici i ostalim prostorima. Unutar NTU kampusa nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze COVID 19. NTU stalnim kontrolama i provjerama vodi brigu o svojim studentima, kako bi unutar sveučilišta osigurali stabilnost i uvjete za rad. Tako funkcioniraju i ostale institucije u Singapuru. 

Kao NTU student u Singapuru osjećam se relativno sigurno u ovom nesigurnom vremenu, kako na kampusu, tako i u gradu i ne vidim potrebu prekidanja semestra kao neki od mojih kolega. Procedura mjerenja temperature postala mi je navika, faks nas redovito upozorava da vodimo računa o osobnoj higijeni i da nema razloga za paniku. Strani i domaći studenti koji su se vratili sa putovanja poslije nedavnih praznika, zbog svoje sigurnosti i sigurosti svih nas, smješteni su u posebne karantene unutar kampa te imaju online nastavu. 

Institucije u Singapuru rade, ljudi se druže i izlaze. U Singapuru je život trenutno skoro normalan, kretanje nije ograničeno, nema panike, samo se iz dana u dan situacija prati i analizira, da stvari ne izmaknu kontroli. Mislim da svijest o važnosti poštivanja postavljenih pravila svakog pojedinog člana društva ima presudnu ulogu u kontroli prijenosa zaraze. Vlada u korak s aktualnim stanjem postavlja mjere, kojih se građani pridržavaju jer imaju povjerenja u svoju Vladu. Rezultat toga je stabilnost i sigurnosti. I relativno malo zaraženih.

Pristup Vlade Singapura u borbi protiv COVID19 sličan je pristupu naše Vlade – otvoreno i jasno informiranje, mjere u skladu sa potrebama. Od prvog slučaja zaraze virusom na mapi Singapura naznačena su mjesta (ulica i broj) gdje se virus pojavio. Vlada Singapura prošli tjedan je u suradnji sa IT stručnjacima razvila  aplikaciju Trace Together za lakšu kontrolu kršenja samoizolacije i što je važno: mogućnost naknadnog utvrđivanja svih bliskih kontakata unutar 2 m, nakon što se nekome potvrdi COVID19. Tu aplikaciju Vlada Singapura želi staviti na raspolaganje međunarodnoj zajednici. Kako reče ministar vanjskih poslova Singapura, dr. Balakrishnan: Želimo potaknuti povjerenje i suradnju, ova globalna prijetnja ne poštuje ni granice, ni političke sustave, ni ekonomije. Zajedno možemo naš svijet učiniti sigurnijim za svakog čovjeka.