2. mjesto na BCG natjecanju

Studira, putuje, odrađuje praksu, natječe se i uči Kineski.

Ne, ne pričamo o Super Woman nego o našoj studentici, Mariji Mesarić!

 

Svestrana, životopisna, vrijedna, ali i skrmna studentica Maria Mesarić gradi svoj put do uspjeha beskrajnom predanošću i voljnom za napretkom. Nakon tri razmjene, bezbroj odrađenih raznovrsnih poslova i praksi, natjecanja i edukacija ona ne namjerava stati, nego učiti, nadograđivati se i usavršavati svoje vještine. Maria sve što radi radi srcem, iz svakog iskustva pamti samo pozitivne i korisne stvari, te uvijek traži novi izazov u kojem bi se mogla okušati. S nama je podijelila vrijedna iskustva, mišljenja i planove za svoju zasigurno blistavu budućnost. 

Bok Maria! Molim te predstavi se i malo nam reci o sebi.

Ja sam Maria Mesarić iz Zagreba, imam 24 godine i zadnja sam godina studija ekonomije i managementa na ZŠEM-u. Trenutno radim 2 posla i pišem diplomski rad.

Uz to si još odradila i tri razmjene, razne prakse, edukacije i natjecanja. Imaš li onda uopće slobodnog vremena i kako ga koristiš?

Jedva haha, u slobodno vrijeme učim kineski i putujem.

Čula sam da ste tvoj tim i ti osvojili drugo mjesto na BCG (The Boston Consulting Group) natjecanju. Čestitam!

Možeš li nam malo ispričati o čemu se radilo i kako to da si se odlučila sudjelovati na njemu?

BCG natjecanje je prvo online natjecanje u kojemu sam sudjelovala, a održavalo se od 6. do 8. Prosinca prošle godine. S ostalim studentima iz gotovo cijelog svijeta dobila sam priliku postati BCG konzultant na dva dana, te riješiti postavljenu studiju slučaja na najbolji mogući način uz zahtjevne, ali i iznimno zanimljive uvjete. Bilo nas je ukupno 35, a po pet nas je bilo u svakom timu.

Možeš li nam malo više reći o tim uvjetima?

Definitivno sam doživjela nov način timskog rada. Bilo se teško snaći zbog problema različitih vremenskih zona i manjka kontakta oči u oči. Nismo imali koordinatora što bi nekada rezultiralo panikom i kaosom, a također smo imali svega dva dana da riješimo studiju i napravimo prezentaciju o rezultatima. Neki od zadataka su bili mjerenje ciljane publike za određeni proizvod, ispitivanje tržišta, izrada pogodnosti i slično. Sve je bilo vrlo zahtjevno, no uspjeli smo osvojiti drugo mjesto i jako sam ponosna na to i sretna što sam dobila priliku sudjelovati u tako inovativnom i kreativnom natjecanju.

Kako to da si se uopće odlučila na baš to natjecanje?

Kada sam vidjela prijavu bila sam na razmjeni u Latviji, te nisam imala puno predavanja i većinom sam odrađivala praksu tako da sam imala vremena. Pomislila sam zašto ne iskoristiti ovu priliku i steći novo iskustvo.

Bravo na takvom stavu! Koje poslove sad radiš?

Radim za Escape Room što mi je ujedno i jedna od priznatih praksi na ZŠEM-u. Počela sam kao Game Master, ali od tad sam dosta napredovala tako da sam radim i u unapređenju marketinga i soba i slično. Također radim u  Catalonia Trade & Investments i to je posao koji jako volim zato što ima dosta istraživanja tržišta, te sam stekla nova znanja o hrvatskim i internacionalnim firmama.

Kako bi opisala svoje iskustvo na ZŠEM-u?

ZŠEM sam odabrala zbog raznovrsne ponude programa i zbog mogućnosti studiranja na engleskom. Uz zanimljive predmete profesori su mi puno pomogli te sam doista puno naučila od njih. Također sam jako zahvalna na mogućnosti razmjena koje mi moj posao nije dopuštao, ali sam uz ZŠEM našla način te su me one oblikovale i izgradile. Uspomene i iskustva iz Latvije, Portugala i Poljske nikada neću zaboraviti.

Kako to da si odlučila studirati na engleskom?

Smatrala sam da imam dovoljno znanja za to, no i da je to način na koji mogu usavršiti svoje znanje engleskog. Također sam bila okružena s puno zanimljivih učenika s razmjene, te nas je bilo manje u grupama što je omogućilo dodatan individualan rad koji jako cijenim.

Što bi proučila trenutnim studentima na ZŠEM-u?

ZŠEM stvarno nudi puno mogućnosti i pogodnosti i trebate sve iskoristiti kako bi dobili nezaboravnu avanturu studiranja u svega par godina.

Svoje četiri godine studiranja mogu opisati kao avanturu. Stvarno sam svašta probala i radila, te sam iskoristila sve što se nudi na ZŠEM-u. Još nisam pronašla samo jedno polje u kojem želim raditi, previše stvari me zanima. Trenutno mi je najveća želja nastaviti putovati i učiti o raznim kulturama.